Två döda i trafikolyckor på midsommarafton

Publicerad 2015-06-20

Knivmord, storbråk och dödskrascher.

Natten kantades av flera dramatiska händelser – men ändå beskrivs midsommarfirandet som ovanligt lugnt i hela Sverige.

– Det är väl inte så lockande att sitta på en festplats och supa när det är elva grader ute, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl på Norrköpingspolisen.

De regntunga skyarna la sig som en lugnande filt över midsommaraftonen. Polisen runtom i landet rapporterar om en fredag som till och med var mer stillsam än en vanlig helg.

– Det har varit lugnt. Ungefär som en normal fredagskväll, eller kanske lite lugnare rentav. Med tanke på att det var midsommar var det väldigt lugnt. Det är vädret som har bidragit till det, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl på polisen i Norrköping.

Men helt utan grova brott var inte midsommaraftonen. Vid lunchtid knivhöggs en man i en park i Vällingby i Stockholm. Han avled senare på sjukhus. En man har anhållits i sin frånvaro misstänkt för mord.

I Strömstad knivhöggs en man i 25-årsåldern på öppen gata tidigt i morse. TT rapporterar att tillståndet för mannen bedömdes som kritiskt.

Polis fick knytnävsslag i ansiktet

I Norrland var vädret bättre än i övriga landet. Det bidrog till att en del fester blev stökiga. Vid Norrfällsviken i Kramfors var ett stort antal personer inblandade i ett slagsmål sent i natt. Glasflaskor användes som tillhyggen i bråket. En polisman som grep in i slagsmålet fick ett knytnävsslag i ansiktet.
Flera anmälningar om misshandel upprättades.

– Det var lokala förmågor som hade firat midsommar, sa Marcus Grahn, polisens vakthavande befäl, till Aftonbladet.

Två döda på vägarna

Flera trafikolyckor med dödlig utgång inträffade under gården.

Sent i går kväll voltade en bil i samhället Tåsjö utanför Strömsund. I bilen färdades tre 22-åringar. En av dem omkom omedelbart i kraschen. De andra två har förts till sjukhus. Omfattningen av deras skador är i nuläget okänd.

Några timmar tidigare avled en person och två skadades när en fyrhjuling kraschade i Värnamo. Enligt Jönköpingspolisen är tillståndet för en av de skadade allvarligt.

I Göteborg slutade en biljakt med att en skåpbil körde in i ett räcke på Götaälvsbron. Flera personer befann sig i bilen. En ska ha skadats allvarligt. Polisen uppger att ett bråk låg bakom jakten.

Båt fattade eld

Ett sjödrama som slutade väl tack vare syskonen Emmie och Nils Axmon rådiga agerande inträffade utanför Västerviks hamn vid lunchtid på midsommaraftonen. Några hundra meter från land utbröt en kraftig brand i motorn. De båda tonåringarna hoppade i vattnet och klarade sig utan skador. Båten blev helt utbränd.

– Det var inte mycket kvar av den. Motorn hängde kvar, men resten var illa bränt, sa Jörgen Svensson, brandmästare vid räddningstjänsten i Västervik, till Aftonbladet.