Svenskar i kaoset efter blodbadet

Uppdaterad 2015-06-27 | Publicerad 2015-06-26

Minst 38 personer dödades i massakern i Tunisien.

Flera svenskar är på plats i turistorten Port El Kantaoui som lamslagits av attacken.

– Vi låg vid poolen, kanske 50 meter från själva skottlossningen, säger Henrik Forsberg, 43, från Laxå.

Den blodiga attacken inleddes med att beväpnade män tog sig inpå två hotellområden och öppnade eld med automatvapen. 38 personer dödades och 39 skadade, enligt det tunisiska inrikesministeriet.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera svenskar som är på semester i turistorten och de beskriver en stad i skräck.

En av gärningsmännen har dödats av polisen, men fortfarande på fredagseftermiddagen fortsatte jakten efter ytterligare minst en gärningsman.

”Mitt i skottlossningen”

Henrik Forsberg kom till Port El Kantaoui i måndags och hade planerat att stanna två veckor. Nu vill han bara lämna Tunisien så fort som möjligt.

– Jag låg 50 meter från själva skottlossningen, berättar han.

Fört hörde Henrik en smäll och förstod inte vad det rörde sig om. Han såg bara en massa fåglar som flög iväg.

Sen kom människor springande i panik.

– Då dröjde det bara några sekunder innan vi hörde flera skottsalvor och då fattade vi att det är allvar. Man såg på paniken i folks ansikten att det var allvar.

Han berättar att han desperat försökte hitta sin fru och sin elvaårige son.

– Det var helt kaos, folk överallt. Vi har suttit på rummet i 3-4 timmar nu. Militärhelikoptrar och militärbåtar har cirkulerat runt hotellet.

För ett tag sen gick han ner i hotellets lobby för att kolla läget.

– Det är helt öde på gatorna och på stranden. Det är inte en människa ute, säger Henrik Forsberg.

På fredagskvällen fick Henrik och hans familj besked om att de förhoppningsvis ska evakueras under lördagen, men att de inte fått någon specifik tid.

– Vi ska hålla oss på området och kommer att få ytterligare besked via sms, säger Henrik Forsberg.

”Instängda”

Desirée Karlsson är i samma område och liksom Henrik Forsberg instängd på ett hotell.

– Vi är oskadda, men väldigt rädda, säger Desiree Karlsson som är på semester med sin familj.

– Vi hör helikoptrar som flyger över oss hela tiden, alla är oroliga, säger hon.

Lotta Dahlberg-Chouri från Eskilstuna solade på en lugnare del av stranden en bit bort när hon hörde om skottlossningarna. Hon berättar det skedde på den del av stranden där det var mest folk.

– Min mans bror ringde och sa att nu måste vi sticka direkt. Vi började se hur helikoptrar och polis var väldigt snabbt på plats, säger hon.

Tillsammans med sin man Ali Chouri har hon spenderat mycket tid i Tunisien. Paret äger en lägenhet där som de snabbt skulle ta sig tillbaka till, men i paniken visste de inte vilken av de två vägarna hem de skulle ta.

– Det var kaos. Nu valde vi den säkra vägen, men på den väg vi brukar ta tog de gärningsmannen. Det var kanske tio minuter efter att vi lämnade stranden. Jag bara körde på och ville hem, säger hon.

På söndag är det planerat att parets dotter och Lottas föräldrar ska komma ner. Nu får de se vad som händer.

– Jag har varit här sen 1989 och jag har alltid känt mig trygg innan. Idag hände något jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva, säger hon.

Resebolag avvaktar

Resebolaget Ving har tagit beslut om att ställa in alla sina resor till landet under resten av säsongen. De som bokat en resa kommer att erbjudas fri av- och ombokning, rapporterar TT.

Detur är den största arrangörer av resor till från Sverige. Bolaget uppger att de har 351 svenska resenärer i hela Tunisien.

– Men de flesta var på väg till flygplatsen i Monastir när detta hände, säger Staffan Jansson, försäljnings- och marknadsansvarig på Detur till TT.

Evakuerar

Sent på fredagseftermiddagen meddelade Detur att de nu stoppar resor till Tunisien, samtidigt evakuerar bolaget människor i det drabbade området.

En av de som kommer att evakueras är Dennis Knuutila, boende på hotell Marabout som ligger runt åtta kilometer från stranden där attentatet ska ha inträffat.

Egentligen skulle han och hans resesällskap ha åkte hem om en vecka men han har fått information från Detur att stanna på hotellet för evakuering under de kommande timmarna och senare i kväll flyg mot Göteborg.

– Alla är panikslagna, just nu står jag i trapphuset där det står 6-7 tyskar som gråter och ringer till nära och kära. I lobbyn står ryssar som också ringer i panik. Jag har också sett irländare som håller på att få kontakt med sin familj.

På fredagskvällen meddelade Detur att man ställer in alla resor till Tunisien till och med juli månad.

”Ambulanser överallt”

Aftonbladet når även svenske Andreas Sterley när han sitter på transferbussen på väg från hotell Marabout i Sousse till flygplatsen. När han klivit på fick han av vänner i Sverige reda på vad som pågick på stranden i närheten. Även resebolaget Detur kontaktade honom.

– Vi fick höra att de som var kvar på hotellet skulle stanna kvar där. Det var kaos på stan, ambulanser överallt och flera poliser stod i rondellerna. Bilar körde ut från stan på cykelbanorna och folk rörde sig på väg bort från stan.

Utrikesdepartementet i Stockholm uppmanar svenskar i det drabbade området att hålla sig inomhus och följa rekommendationer från lokala myndigheter.

Följ ämnen i artikeln