14 miljoner borta från Seko

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

GÄVLE. 14 miljoner kronor har försvunnit från Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala.

Nu inleder polisen en förundersökning om trolöshet mot huvudman efter att Seko-ansvariga centralt gjort polisanmälan.

– Vi ser fram emot polisutredningen då klubbansvariga avböjt att visa dokumentation på vart pengarna tagit vägen, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko till Aftonbladet.

Sekos, service- och kommunikationsfackets förbundsstyrelse har redan suspenderat hela klubbstyrelsen som vägrat svara på vart pengarna tagit vägen.

– Detta är oerhört anmärkningsvärt. Seko är en facklig organisation med en verksamhet som bedrivs av medlemsavgifter. Medlemmarna har rätt att veta vad deras avgifter går till. Självfallet skapas misstänksamhet när en klubb flyttar stora summor pengar till en förening där klubbens medlemmar saknar och förvägras insyn, säger Jonas Pettersson.

Har vägrat berätta

Det var vid en revision som man upptäckte att 14 miljoner kronor förts över till en fritidsförening under ett antal år.

– Klubbstyrelsen har konsekvent vägrat berätta vad detta betydande kapital använts till. Att en förundersökning nu inleds känns som en bekräftelse på att våra misstankar inte är obefogade, säger Pettersson.

Inleder förundersökning

Vice chefsåklagare Ulf Back vid åklagarkammaren i Gävle beslöt under tisdagen att inleda en förundersökning.

– De uppgifter och den dokumentation anmälan innehåller gör att det föreligger skäl att anta att ett brott har förövats. För närvarande är rubriceringen trolöshet mot huvudman, säger Ulf Back, Tills vidare utgör Sekos förbundsstyrelse även klubbstyrelse för de 2500 medlemmarna i den aktuella klubben Seko Väg och Ban Gävle-Dala 221 med säte i Ljusdal.

Följ ämnen i artikeln