Ryska experter får tillgång till svarta lådorna

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-11-03

Flygkatastrofen i Egypten en gåta – detta är vad vi vet

Anhöriga vid bårhuset i St Petersburg dit de sista kropparna anlände på tisdagen.

Var det en terrorattack som dödade 224 personer ombord på flight KGL9268?

IS säger att de låg bakom haveriet, men militära bedömare tvivlar.

I dag börjar undersökningen av de svarta lådorna.

Planet lyfte från semesterorten Sharm el-Sheik i Egypten klockan 05.58 lokal tid i lördags morse. Före start hade det gjorts en teknisk säkerhetskontroll utan att några fel upptäckts eller noterats.

Piloten satte först kurs mot nordost längs Aqabaviken innan planet efter kort tid i luften bytte riktning och flög in över Sinaihalvön.

Bara 22 minuter efter starten försvann planet från radarn. Det befann sig då mitt över Sinai på 9 450 meters höjd. Några minuter tidigare borde piloterna ombord ha haft en rutinmässig kontakt med flygtrafikledningen på Cypern, men kontakten togs aldrig.

Strax innan planet försvann från radarn förlorade det snabbt höjd.

A321 kraschade 06.21, drygt tre och en halv mil från den egyptiska staden el-Arish.

224 personer dog i kraschen. 138 kvinnor, 62 män och 17 barn. De flesta ombord var turister.

Tar på sig ansvaret

En grupp som kallar sig Provinsen Sinai, med kopplingar till den Islamiska staten, har tagit på sig ansvaret för flygolyckan. Gruppen svor trohet till IS ledare Abu-Bakr al Bagdadi under 2014 och har sedan dess genomfört en rad attacker mot egyptiska mål.

Att de skulle ligga bakom flygkatastrofen i lördags tillbakavisas dock av egyptiska myndigheter.

– När det kommer propaganda om att det kraschade på grund av IS, så är det ett försök att skada stabiliteten och säkerheten i Egypten, säger presidenten al-Sisi till BBC.

”Osannolikt”

Han får stöd av både Ryssland och USA som hävdar att det inte finns någonting som tyder på att en terrorattack låg bakom flygkraschen.

Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten, James Clapper, menar att det är osannolikt att IS skulle klara av att genomföra en så avancerad attack, men inte omöjligt.

De flesta bedömare som uttalat sig om händelsen anser att IS inte har förmågan att skjuta ned ett plan på så hög höjd. Däremot finns det de som lyfter teorin att någon ombord har utlöst en sprängladdning.

Undersöka svarta lådorna

Enligt de första rapporterna ska planet ha brutits sönder i luften. De två svarta lådorna ska ha säkrats på platsen, men informationen har ännu inte analyserats.

Ryssland har krävt att den egyptiska haveriledningen ska vänta med att gå igenom de svarta lådorna tills alla inblandade parter är på plats och kan ta del av resultatet. På tisdagen kom beskedet att lådorna ska börja undersökas.

Det ryska flygbolaget Kogalymavia (Metrojet) har i ett uttalande slagit fast att varken ett tekniskt fel eller den mänskliga faktorn kan ha legat bakom kraschen, men chefen för Rysslands motsvarighet till Luftfartsverket, Alexander Neradko slår tillbaka uppgifterna och säger att det är alldeles för tidigt att dra några sådana slutsatser.

– Det är ett omoget uttalande som inte grundar sig på riktiga fakta, sa han till tv-kanalen R24.

Enligt nyhetsbyrån AFP var planet inblandat i en olycka på marken 2001, då planets stjärtparti ska ha fått en skada. Men flygbolaget säger att skadan sedan länge är helt reparerad och omöjligt kan ha orsakat olyckan.

Härifrån lyfte flygplanet

Följ ämnen i artikeln