Mannen ökar farten

Publicerad 2015-09-20

Berget Mannen i Rauma, nära Molde i Norge, har rört sig allt snabbare och hotar att rasa.

Det senaste dygnet har berget rört sig 16 centimeter, rapporterar norska myndigheter. Det är betydligt snabbare än tidigare. Ett större ras kan få katastrofala konsekvenser.

Den tilltagande hastigheten i bergets rörelser gör att sannolikheten ökar för att berget nu ska rasa. Vanligtvis rör sig berget ungefär 4,5 centimeter per år men nu har det alltså rört sig 16 centimeter bara på det senaste dygnet.

"Våldsam hastighetsökning"

– Vi har haft en våldsamt stor hastighetsökning, säger chefsgeolog Lars Harald Blikra från Norges vattendrags- och energi­direktorat (NVE) till VG.

Omfattande regn anses vara en förklaring till att berget rör sig snabbare. Samtidigt konstaterar myndigheterna att hastigheten är snabbast i den övre delen av berget, vilket kan innebära att det bara är den delen som kommer att rasa. Om det skulle vara så innebär det mindre problem, eftersom det handlar om mindre bergsmassa där. Då finns det ingen risk för skador på bostadshusen eller järnvägen som går i dalen nedanför Mannen. Men det är osäkert vad som kommer hända med resten av det instabila berget om den övre delen rasar.

Kan bli katastrofalt

Ett större ras då även den nedre delen "Stora mannen" rasar, skulle kunna få katastrofala konsekvenser, skriver VG i en artikel från förra året där tidningen intervjuat rasexperten Reginald Hermanns.

Om "Stora mannen" skulle komma i rörelse kan det ske genom flera mindre små ras. Men historiskt sett har de flesta stora ras i Norge skett som enskilda händelser, det vill säga fjällskred med katastrofala konsekvenser.

Genom dalen rinner älven Rauma som skulle kunna bli blockerad av rasande stenmassor.

– En kollaps av 15 millioner kubikmeter fjäll på Mannen kan få enorma konsekvenser som till exempel uppdämning av Rauma med potentiella dammbrottsscenarion, säger Reginald Hermanns till VG.

Risk för flodvåg i dalen

Lokaltidningen Åndalsnes Avis har skrivit om skräckscenariot - en flodvåg genom dalen. Om rasmassor lägger sig tvärs över dalgången förstörs järnvägen och motorvägen, men den stora faran är att älven Rauma blockeras. Då bildas en stadigt växande insjö, skriver Åndalsnes Avis.

Ett dammbrott kan orsaka en flodvåg på motsvarande 20 000 kubikmeter i sekunden som sköljer ned i dalen. Staden Ålndalsnes med omkring 2500 invånare är då i fara.

Tack och lov ser det ljust ut. Rörelserna i nedre delen av berget har inte ökat.

– I den nedre delen av berget måste det ske större rörelser innan det stora jordskredet går, sa Lars Harald Blikra till VG på lördagen.