Ett utpekande från mamman kan spela stor roll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

I dag möts Arbogamamman och tyskan i rätten.

– Ett utpekande kan spela en stor roll för utfallet i målet, säger brottmålsadvokaten Kerstin Koorti.

Under Arbogarättegången är hon Aftonbladets juridiska expert.

Hur viktigt är det om mamman kan peka ut tyskan?

–?Ett utpekande kan spela stor roll för utfallet i målet. Det är ju bara mamman som kan knyta gärningsmannen till brottsplatsen. Men sedan ska domstolen värdera rimligheten i en identifikation.

Vad betyder det om hon inte kan peka ut tyskan?

–?Då kommer en viktig pusselbit att saknas eftersom ingen annan kan binda tyskan till brottsplatsen.

Hur säkert är minnet efter så här lång tid?

–?I det här fallet finns en rad försvårande omständigheter. Mamman har skadats allvarligt och fått slag i huvudet, ett organ som är centralt för minnet. Minnet kan också ha påverkats av den traumatiska händelsen och de besked som hon fått under uppvaknandet. Dessutom kan mamman också ha påverkats av mediebevakningen.

Vad innebär det för rättegången att ingen konfrontation mellan mamman och tyskan gjorts?

–?Identifikationen blir nu mer osäker eftersom mamman inte får se ett antal personer och sedan välja den hon tror sig ha sett. Nu kommer åklagaren att få förlita sig mer på kringbevisning och tolkningar av hennes uppgifter. Det är också därför åklagaren kommer att ha med en minnesforskare.

Vad kommer mer vara avgörande under rättegången?

–?Mordvapnet kommer att få en stor betydelse. Att man inte hittat det är negativt för åklagarsidan. Men läkarundersökningar har visat att det var en hammare eller ett hammarliknande föremål.

Hur stor är egentligen möjligheten att få tyskan fälld?

–?Det är svårt att avgöra innan rättegången har börjat. Men för tyskan är det besvärande att hon varit i Arboga under mordnatten. Det finns en också en rad vittnen som ska höras. Frågan är om det räcker för en fällande dom.

Följ ämnen i artikeln