Hon sjunger kamp- sång – mot CNN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Anti-västliga kampanjer startas nu i Kina

mot CNN Murong Xuan, 27, är ansiktet för kampanjen mot väst i Kina. Hon har gjort en video där hon sjunger mot CNN.

BEIJING. Murong Xuan, 27, är nya ansiktet för kampanjen mot väst i Kina.

I sin hemma-video, som sprids på nätet och på tv i Kina, sjunger hon till attack mot CNN.

I dagens China Daily krävde utrikesministeriet än en gång att CNN ber om ursäkt för vad tv-kommentatorn Jack Cafferty sa i det politiska tv-programmet "Situation Room". Han kallade kineser "goons and thugs" (dårar och gangstrar) och kallade kinesiska varor för "junk with the lead paint on them" (skräp med blyfärg på).

CNN bad om ursäkt efter programmet och förtydligade att Jack Cafferty inte syftade på kineser i allmänhet, utan den kinesiska regeringen. De bad också om ursäkt för om Cafferys uttalanden väckt anstöt hos någon.

Men den ursäkten dög inte åt Kina.

Startat anti-sajt

Både i gårdagens och dagens China Daily kräver en taleskvinna för Kinas utrikesministerium en ny ursäkt av CNN i stort uppslagna artiklar på förstasidan. Även andra kinesisk-språkiga statligt kontrollerade medier används lika flitigt för att kritisera CNN. En lokaltidning i provinsen Fujian skriver till exempel idag på förstasidan att det är Rao Zhila, 23, från Fujian-provinsen som startade upproret mot CNN genom att göra sajten www.anti-cnn.com

"Rao Jin är vår stolthet. Rao Jin, du är stor – hela byn står bakom dig", skriver tidningen.

Kineser förbannade

Även om nyhetsapporteringen om demonstrationerna har varit hårt censurerade i Kina, så känner många ändå till kampanjerna som pågår i väst mot OS i Kina på grund situationen i Tibet.

Och demonstrationerna gör många kineser förbannade, de har längtat efter OS - och de känner sig förnedrade av demonstrationerna. Många berättar hur de nu känner sig mer enade mot omvärlden än någonsin tidigare - oavett var de står i Tibet-frågan.

Senast igår startade en ny internet-kampanj där alla som använder meddelartjänsten MSN uppmanas sätta ett hjärta och skriva "China" före sitt användarnamn. Flera miljoner har redan gjort det. Nu har en ny kampanj startats där MSN-användarna uppmanas att använda ett brustet hjärta och sedan skriva CNN.

Uppmanas bojkotta

Efter OS-demonstrationerna i Paris har även kampanjer mot Frankrike och franska varor startats på nätet i Kina. Värst har livsmedelskedjan Carrefour drabbats, som på flera kinesiska webbsajter påstås ekonomiskt stödja Dalai Lama, och folk uppmanas därför att helt bojkotta Carrefour i Kina under några veckor i maj.

Men mest riktas hatet mot medierna i väst - och CNN är den främsta måltavlan.

Attack-sång

Och det är därför som videon med Murong Xuan, 27, nu får sådant genomslag efter Jack Caffertys kontroversiella uttalanden om Kina på CNN. Videon har sänts flera gånger på tv och idag berättade China Daily om den på förstasidan. Hennes sång spinner på kinesernas missnöje med hur medierna i väst har skildrat vad som händer i Tibet.

"Tro inte att något är sant bara för att det upprepas igen och igen", sjunger Murong Xuan i videon till hennes låt "Don't be too CNN".

Vem som egentligen ligger bakom låten vet ingen, men sant är att den sprids som en löpeld och att den kinesiska internet-publiken gillar den. Murong Xuan är enligt hennes presentation en 27-årig anställd på statiga tv-bolaget CCTV. Videon sändes första gången på just CCTV.

Följ ämnen i artikeln