Försvunnen flickas föräldrar misstänkta

Publicerad 2012-03-29

Misshandlades av sina föräldrar  Yasmin omhändertogs av socialtjänsten 2008 på grund av föräldrarnas misshandel, men fick komma hem igen. Förra året var ett nytt omhändertagande aktuellt. Men socialtjänsten i hennes småländska hemkommun var för långsam. Familjen hann försvinna före omhändertagandet.

16-åriga Yasmin försvann från Kalmar i mars förra året.

I går hittade polisen föräldrarna och en storebror. De är nu misstänkta för olaga frihetsberövande.

Yasmin befinner sig i irakiska Kurdistan, där tvångsgiften är vanliga.

På onsdagsmorgonen kom ett genombrott i förundersökningen, när Yasmins pappa, mamma, en storebror och storebroderns fru greps i Kalmar. Senare under onsdagen anhölls alla fyra vid Kalmar tingsrätt, misstänkta för olaga frihetsberövande.

I dag på morgonen släpptes alla fyra efter att ha förhörts, men de är fortfarande misstänkta för olaga frihetsberövande. Kriminalinspektör Magnus Areskog säger:

- Alla är släppta. Det beror på att de har hjälpt oss att få tag i flickan, som befinner sig i irakiska Kurdistan. Vi har pratat med henne i telefon. Både hon och de anhöriga har förklarat sig villiga att bidra till att hon kommer hit och blir förhörd av polisen i Kalmar.

Vad sade flickan?

- Det kan jag inte gå in på. Men hon ska komma tillbaka till Kalmar inom den närmsta framtiden. Är det så att hon då berättar att hon varit i Irak frivilligt, då får vi avsluta ärendet.

Hur ser ni på möjligheten att hon tvingas av föräldrarna att säga att hon åkte till Irak frivilligt?

- Det är därför vi vill prata med henne här på plats.

Har föräldrarna och brodern några reserestriktioner?

- Jag vill inte svara på den frågan. De är fortfarande misstänkta för olaga frihetsberövande, men det finns inga skäl till att de ska vara anhållna längre, säger Magnus Areskog vid Kalmar-polisen.

Yasmin kommer från irakiska Kurdistan och bodde i Kalmar med sin familj. 2007 blev hon omhändertagen i ett familjehem, men skickades hem igen efter tre veckor.

2009 blev hon slagen av föräldrarna, visar ett förhör med hennes yngre bror. Den yngre brodern omhändertogs och placerades i ett familjehem i januari 2010, där han fortfarande bor. Några månader senare dömdes båda föräldrarna för misshandel av sonen.

I mars förra året skickade föräldrarna in en ledighetsansökan för Yasmin, som då gick i åttonde klass. Skolan och socialtjänsten anade oråd. Vid denna tid fanns uppgifter om att Yasmin hade misshandlats, sedan familjen upptäckt att hon sms:at till en pojke, enligt tidningen Barometern. Kontakter med pojkar är inte okej, enligt hederstänkandet som är utbrett i irakiska Kurdistan.

Polisen och socialtjänsten träffades och beslöt att omhänderta flickan fyra dagar senare. Men när de kom till lägenheten den 8 mars 2011 var den tom. Socialchefen Cecilia Frid förklarade nyligen i Aftonbladet varför omhändertagandet dröjde:

– Man väger in lämplig tidpunkt för att omhändertagandet ska bli så bra som möjligt.

Fotnot: Yasmin är ett fingerat namn.