Såg sin kompis bli påkörd - drabbades av minnesförlust

Publicerad 2012-12-27

Tvåbarnspappan Tony Persson, 30, dog i en smitningsolycka på juldagsmorgonen. Enda vittnet till olyckan, bästa vännen Magnus, fick minnesförlust av chocken.

Polisen frågade honom strax efter olyckan var hans kompis var - han tog upp mobilen och ringde.

– Då ringde det i byxfickan på mannen som låg livlös på vägen, säger Magnus von Wachenfeldt.

Olyckan på länsväg 307 utanför Bergsjö i norra Hälsingland är ett mysterium för polisen. Bilisten smet från olycksplatsen och Tonys bäste vän Magnus von Wachenfeldt chockades så svårt att han drabbades av minnesförlust.

”Minns ingenting”

– Han var hemma hos mig och fick en julklapp. Sedan skulle han till sina svärföräldrar och fira jul med dem, säger Tonys pappa Sölve Persson.

Efter julfirandet träffade Tony sin bästa kompis Magnus von Wachenfeldt. Tidigt på juldagsmorgonen var de två vännerna på väg hem från en fest. De gick längs med länsväg 307 när Tony blev påkörd.

– Jag minns ingenting innan och strax efter olyckan. Det enda jag kommer ihåg är att någon ligger 15-20 meter bort. Jag springer dit, håller i honom och ringer 112, säger Magnus von Wachenfeldt.

Tony Persson slutade andas.

– Jag påbörjade hjärt- och lungräddning. Jag tror att det kom ett äldre par också, eller att någon annan också hade larmat 112.

Växte upp tillsammans

Magnus och Tony var dagbarn tillsammans när de växte upp och sedan kompisar i skolåren.

– Jag flyttade ner till Stockholm och vi kom ifrån varandra ett tag. Men på senare tid har vi börjat umgås mycket igen. Tony började läsa systemutveckling och vi hade planer inför framtiden, säger Magnus von Wachenfeldt.

Han berättar om sin vän som om han fortfarande var i livet. Minnena från juldagsmorgonen är suddiga.

– När polisen och ambulansen kom påbörjade de också hjärt- och lungräddning men det gick inte att rädda honom. Polisen frågade mig var jag hade min kompis. De märkte väl att jag var i chock och förstod antagligen vad som egentligen hänt. Jag sa att han måste ha gått någonstans.

Vill att bilisten anmäler sig själv

Polisen bad Magnus ringa Tony. När han hörde signalerna i den livlösa mannens byxficka gick allt upp för honom.

– Det var först då jag såg att det var Tony. Innan dess var det bara någon ansiktslös som inte gick att placera. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, säger han.

För att kunna bearbeta sorgen efter sin son vill Sölve Persson att personen som körde bilen ger sig till känna.

– Det är jobbigt att inte veta. Jag vill att den här individen ska träda fram. Jag vill veta hur olyckan gick till så att vi kan bearbeta sorgen ordentligt, säger han.

Polisen: ”Intresserade av tips”

Polisen arbetar brett och förutsättningslöst med ärendet. Man har hittat fordonsdelar vid olycksplatsen.

–Det handlar om plastdelar från något fordon. Sannolikt från en innerskärm eftersom de inte är lackerade, säger förundersökningsledare Andreas Bergström.

Delarna är nu skickade till SKL för analys.

Polisen har även under dagen i dag förhört de som var med på festen som Tony och Magnus var på.

– Vi är intresserade av tips från allmänheten. De som gjort iakttagelser i området runt sjutiden på juldagsmorgonen är vi intresserade att komma i kontakt med. Även bilister som mött bilar eller andra fordon på vägen. Allt är intressant.

Har du sett något eller vet något om händelsen? Ring polisen på 114 14.