Bli kvitt röksuget - med LSD

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2016-09-27

Fler och fler forskare tror att psykedeliska droger, som LSD och olika svampar, kan hjälpa mot alkohol- och nikotinberoende.

Vissa vill börja testa drogbehandlingarna redan nu, medan andra menar att det är alldeles för tidigt.

– Det finns ingen anledning att vänta, säger den norske psykologen och forskaren Pål-Ørjan Johansen till SVT.

På senare år har drogen LSD och psilocybin, det aktiva ämnet i psykedeliska svampar, fått uppmärksamhet i forskningsvärlden, i försök att hitta botemedel mot svårbehandlade sjukdomar som alkohol- och nikotinberoende.

Forskaren Pål-Ørjan Johansen är en av dem som redan nu vill börja LSD-behandla patienter med svåra alkoholproblem som provat befintliga behandlingar men inte blivit botade.

– Det finns ingen anledning att vänta. Om de inte får tillgång till behandlingen kan det få katastrofala följder för dem och deras familjer. Detta är en av huvudorsakerna till för tidig död och sjukfrånvaro i västvärlden, säger han till SVT.

Samma effekt som antidepressiva

Just nu pågår flera kliniska studier i världen där man utreder om det går att behandla alkohol-, nikotin- och kokainberoende med drogerna.

Trots att studierna varit små har de enligt SVT visat lovande resultat.

Även tidigare har forskare undersökt möjligheten att behandla beroende med droger, och även de studierna uppvisade positiva resultat.

Ett exempel är en studie gjord vid Johns Hopkins-universitetet där 15 rökare behandlades med psilocybin och kognitiv beteteendeterapi.

Ett år senare var mer än 60 procent av deltagarna fortfarande rökfria.

Effekten av de psykedeliska drogerna liknas av flera forskare med antidepressiva läkemedel, och sägs avbryta destruktiva tankemönster.

"Alldeles för tidigt"

Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet, tycker att forskningen kring psykedeliska droger som behandlingsmetod är intressant men att studien är alldeles för liten för att kunna dra några slutsatser utifrån.

Till skillnad från Johansen, menar Heilig att det är för tidigt att påbörja behandlingar, då man vet för lite om både riskerna och effekterna.

– Det är aningslöst att föreslå något sådant. Jag förstår inte varför man just på det här området skulle frångå de vanliga principerna för läkemedelsutveckling. Det måste bedrivas på ett betryggande sätt och där är vi inte än på länga vägar, säger Markus Heilig till SVT.