Hemlig tunnel i hittad – 12 lyckades fly nazisternas massmord

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2016-07-01

En internationell forskargrupp har upptäckt att judiska fångar i hemlighet grävt en tunnel förintelselägret Ponar i Litauen.

Den hemliga flykttunneln ur en grop där nazisternas offer brändes har hittats.

80 fångar grävde den för hand.

12 lyckades klara sig ut i frihet.

Flyktvägen har inte varit okänd men inte förrän i veckan lyckades ett expertteam lokalisera hela den 30 meter långa tunneln på ett djup av mellan 1,5 och 2,5 meter.

Tunneln grävdes för hand i Paneriai i Litauen, en av de första platserna där nazisterna systematiskt började mörda judar.

– Vad vi har lyckats med är inte bara att lösa ett av Förintelsens stora mysterier och flyktberättelser, säger Richard Freund, arkeolog vid University of Hartford till New York Times.

– Vi har också kunnat reda ut ett av problemen med platser som den här – hur många massgravar finns det?

Tolv massgravar

I ett försök för tolv år sedan hittades bara början på tunneln.

Nu kunde gruppen med hjälp av radar- och radiovågor hitta förändringar i jordlagren som visade var någon troligen grävt och följa tunneln från början till slut.

Under arbetet hittade de också en massgrav med aska från uppemot 7 000 kroppar. Det är den tolfte graven som hittats i Paneriai.

– Det här är förintelsens nollpunkt. Här finns bevis för systematiska mord ett halvår innan nazisterna införde gaskammare på andra platser, säger Richard Freund.

”Eldningsbrigaden”

På platsen mördades upp till 100 000 människor, varav 70 000 judar, mellan 1941 och 1944.

De sköts, ofta i grupper om tio, och skyfflades ner i massgravar. När det började stå klart att Ryssland skulle ta över Litauen var man tvungen att göra sig av med bevisen för massmorden.

En grupp fångar om 80 personer togs ut för att gräva upp och bränna kropparna och därefter begrava askan. De kom att gå under namnet ”Eldningsbrigaden”.

Det var den gruppen som grävde ut tunneln för hand med hjälp av föremål som de hittade i gravarna.

Elva överlevde kriget

Det tog 76 dagar och den 15 april kravlade sig hel brigaden ut genom den halvmeter höga och breda tunneln.

De blev upptäckta av vakterna som sköt mot dem och jagade efter med hundar.

Av de 80 som kröp mot friheten var det bara tolv som lyckades. Elva överlevde krigsslutet och kunde berätta sin historia för eftervärlden.

Deras berättelser har legat till grund för expertteamets eftersökningar.

– Om vi inte hittat tunneln skulle folk börja tro att det bara var en myt. Det här är en fantastisk historia om hur människor kan gå igenom det värsta tänkbara och fortfarande ha hoppet att klara sig ut, säger Richard Freund.