Nytt svenskt fall utreds efter Astra-vaccinering

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2021-03-24

Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas på iva-avdelning. Arkivbild.

Ännu ett svenskt fall utreds för misstänkt koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin.

Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas på iva-avdelning med respirator, uppger Läkemedelsverket.

Det är det andra bekräftade fallet i Sverige där det handlar om en konstaterad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar hos en person som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

– Vi kan inte nu säga om det finns ett orsakssamband med vaccinet, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Kvinnan som arbetar inom vården vaccinerades med Astra Zenecas vaccin i början av mars och fick åka till sjukhus två veckor senare med akuta buksmärtor och blodproppar i venerna.

– Hon är så pass dålig att hon behöver hjälp med andningen bland annat, säger Veronica Arthurson.

Ännu stoppade

Det redan kända fallet rör sig om att en kvinna i 60-årsåldern dog och Läkemedelsverket granskar också ytterligare ett dödsfall rörande en man i 60-årsåldern. Där har låga nivåer av blodplättar konstaterats, men ännu inga blodproppar.

Fortfarande är vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin stoppade i Sverige, efter beslut från Folkhälsomyndigheten.

"Inom kort"

Ett eventuellt orsakssamband mellan Astravaccinet och blodproppar samt låga nivåer av blodplättar utreds av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).

– Det är en utredning som sker på EU-nivå och där kommer förhoppningsvis en slutsats inom kort, säger Veronica Arthurson.

Läkemedelsverket uppmanar nu vården att vara särskilt vaksamma på den aktuella kombinationen.

– Jag vill passa på att säga att det är viktigt. Om man har patienter med både misstänkt blodpropp och låga nivåer av blodplättar ska man verkligen rapportera det, även om det är ett mycket pressat läge för personalen, säger Veronica Arthurson.