Trots corona – studenter tvingas ut på praktik: ”Är jättenervös”

Publicerad 2020-11-03

På torsdag ska ett 50-tal förskolestudenter vid Uppsala universitet ut på praktik, vilket flera av dem bävar för på grund av smittrisken.

De vill att praktiken flyttas till vårterminen, vilket inte är aktuellt enligt studierektorn Jörgen Mattlar.

– Det är inte någonting som vi gör i en handvändning, säger han.

Frida Hörnsten, 20.

Frida Hörnsten, 20, kommer behöva ta två olika pendeltåg och en buss för att ta sig från Uppsala till förskolan i Sigtuna i Stockholms län under de kommande tio veckorna. Men även om hon hade kunnat ta bilen anser hon inte att det är läge för henne och hennes klasskamrater att vara på en arbetsplats under rådande omständigheter. Smittspridningen av covid-19 sprids snabbt i området, och hon vill inte bidra till att den ökar ytterligare.

– Jag är jättenervös över hela grejen. Det här medför risker. Dels för oss som studenter, men även för våra medmänniskor i kollektivtrafiken och för dem på förskolan. Barnen, föräldrarna och personalen. Det skulle vara jättehemskt att insjukna, men att vara anledningen till att någon annan blir sjuk känns också väldigt olustigt, säger hon.

”Skiljer på folk och folk”

Hon, liksom flera andra på programmet, har bett dem ansvariga att skjuta fram praktiken en termin. Utan resultat.

– Vi har fått svaret från rektorn att vi inte förstår hur svårt det är att flytta på kurserna. Men det är uppenbart att det går och vi tycker inte att det är en rimlig ursäkt att vi ska bli utsatta för det här på grund av att de inte orkar rodda om.

Lärarna som vanligtvis besöker studenterna på förskolorna kommer dock inte behöva åka ut i år, på grund av pandemin.

– De får möjligheten att stanna hemma, så det känns som att de gör skillnad på folk och folk. Det känns förnedrande och förminskande. Vi tycker inte att det borde vara någon skillnad.

Har inte råd att bli sjuk

Det är någonting som Josefine Puska Wallström, 25, håller med om. Men hon är också orolig för att praktiken kommer att kosta henne ekonomiskt.

– Vi har inga möjligheter att jobba med skydd, med visir och mask. Vi jobbar med små barn som behöver vår närhet och att se oss. Men vi har också bara rätt till två sjukdagar. Så om någon av oss blir smittad eller sjuk, då riskerar vi att bli underkända och att bli av med csn. Det är en ganska stor risk för oss, säger hon.

Men enligt Jörgen Mattlar, studierektor vid institutionen för pedagogik och didaktik, har det inte hänt tidigare under hösten när två andra studentgrupper hade vfu-kurser på förskolor.

– Ingen har blivit smittad och vi har inte fått några indikationer på att det har varit någon större frånvaro, säger han.

Josefine Puska Wallström, 25.

Görs inte i en handvändning

Mattlar menar att fakulteten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och säger att det inte är aktuellt att skjuta fram praktiken, så som riktlinjerna ser ut just nu. 

– Vi har utbildningsprogram med tusentals studenter och att flytta på kurser är väldigt komplext. Det skulle orsaka stora organisatoriska och administrativa problem. Det är inte någonting som vi gör i en handvändning, bara för att enstaka individer är oroliga. Det är inte så att vi har fått massiva påtryckningar från hela studentgruppen. 

Men även om alla studenter hade stått enade och sagt ifrån så skulle inte planeringen ha ändrats.

– Nej, så länge som förskolan är öppen och kollektivtrafiken rullar så pågår verksamheten enligt plan.

”Jag har förståelse för att enskilda individer är oroliga, men vi har ingen anledning att ställa in någon kurs”, säger Jörgen Mattlar.

Lärare åker ut i vissa fall

Mattlar tycker inte heller att studenternas kritik gällande de inställda fysiska mötena på förskolorna är befogad. 

– Om en handledare signalerar att en student har problem med sitt ledarskap, pedagogik eller något annat så kommer läraren att åka ut. Men om studenten klarar sig fint så kan vi klara av examinationen vid digitala samtal mellan läraren, handledaren och studenten. En besökande lärare skulle även ha besökt flera förskolor, så det skulle innebära en stor klusterkontakt som studenterna inte utsätts för när de är på samma förskola hela tiden.