Topprepublikan till Trump: Måste få ett slut

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-12-02

Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar:

– Det. Har. Gått. För. Långt.

Gabriel Sterling är chef för vågmästarstatens röstsystem, och såg skakad ut när han inledde tisdagens presskonferens om läget efter valet.

– Jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop... säger han, och pausar.

– Eftersom...

– Det. Har. Gått. För. Långt.

Sedan listar Sterling en rad anmärkningsvärt brutala utspel från allierade till president Donald Trump, bland annat att advokaten Joe diGenova sagt att den sparkade tjänstemannen Chris Krebs borde "föras ut i gryningen och skjutas".

Gabriel Sterling håller presskonferens. Bild från tidigare i veckan.

Inte fördömt

Sterling nämner också att personliga uppgifter spridits om Brad Raffensperger, republikansk delstatsminister med ansvar för valet.

– Hans fru sedan 40 år får sexualiserade hot i sin mobiltelefon.

– Det måste få ett slut! nästan skriker Sterling.

– Herr president, ni har inte fördömt dessa handlingar eller detta språkbruk.

Trumps anklagelser om utbrett valfusk, som presidenten framför utan några bevis, ligger bakom hoten, säger Sterling.

– Någon kommer att skadas, någon kommer att skjutas, någon kommer att dödas, befarar han.

Trump svarar

– Jag kan inte ens börja visa hur arg jag är just nu. Och varje amerikan, varje Georgia-bo, såväl republikaner som demokrater, bör dela denna ilska.

Georgia är en av de viktiga så kallade vågmästarstaterna som hjälpt demokraten Joe Biden att besegra Trump i presidentvalet, med 306 elektorer mot 232.

Trump verkar dock inte lyssna på sin partikamrat Sterling. Som svar på Twitter-inlägg med Sterlings uttalanden fortsätter den avgående presidenten att kalla valet för riggat: "Redovisa namnteckningar och kuvert. Avslöja det massiva röstfusket i Georgia."

Följ ämnen i artikeln