Ryska militären tvångsrekryterar fångar till fronten

Publicerad 2023-05-08

När Wagnergruppen slutade värva fångar till kriget tog ryska militären över verksamheten.

Då försämrades straffångarnas villkor kraftigt.

Numera tvångsrekryteras de till Ukraina och tvingas kriga i 1,5 år.

I september 2022 blev det känt att Wagnergruppens ägare Jevgenij Prigozjin åkte runt i ryska fängelser och värvade interner till kriget i Ukraina, med löften om hög lön, hemförlovning efter sex månader och upphävd fängelsedom.

Omkring 40 000 skrev på och skickades till fronten, där merparten dog, enligt olika uppskattningar. I februari 2023 meddelade Prigozjin att värvningen av legosoldater i ryska fängelser avslutats.

Nu visar det sig att det ryska försvarsministeriet tagit över soldatvärvningen i ryska fängelser, enligt BBC Russian Service granskning.

Jevgenij Prigozjin.

Redan i september förra året rapporterades att ryska försvarsministeriet genomförde värvningar i liten skala, från fängelser med dömda före detta poliser, militärer och säkerhetsfolk. Men i januari började ministeriet rekrytera från vanliga fängelser.

”Frågar inte om fångarna vill åka”

– De frågar inte om fångarna vill åka, säger hustrun till en intern, som nu befinner sig vid fronten i Ukraina, till BBC Russian Service.

När Wagnergruppens ledare kom till makens fängelse för några månader sedan tackade han nej till att kriga, eftersom han har släkt i Ukraina och växte upp där. Den här gången fick han ingen valmöjlighet.

Ryska soldater i Ukraina.

Hustrun till en annan fånge berättar att han beordrades att samla ihop sina grejer för avfärd och inte fick reda på vart han och hans olycksbröder var på väg förrän de satt i fångcellerna på tåget söderut.

Andra släktingar berättar för BBC Russian Service att deras män haft ett val, men att förhållandena i fängelserna är så dåliga – med frånvaro av mediciner och läkarvård samt återkommande tortyr – att många ”frivilligt” väljer att rycka in i armén.

Bachmut.

”Antingen fronten eller ner i en källare”

Villkoren för de nya fångrekryterna är till och med sämre än för föregångarna som skrev på för Wagnergruppen. Först skriver de på för ett halvårs tjänst, sedan genomgår de 10-14 dagars militärtjänstgöring – och sedan får de skriva på ytterligare ett kontrakt, på ett år. Totalt måste de alltså tjänstgöra 1,5 år innan de är fria män. Att vägra finns inte på kartan.

– Det var ett ”erbjudande” som inte gick att tacka nej till. ”Antingen åker du till fronten eller ner i en källare”, berättar en källa för BBC Russian Service.

Fångarna lockas med löner på 150 000-200 000 rubel i månaden (uppemot 25 000 kronor), men får i själva verket bara 40 000 rubel (motsvarande 5 000 kronor), berättar släktingar. Och medan Wagnergruppens fängelsesoldater fick föra över lönerna direkt till sina familjer, så finns inte längre den möjligheten.

Rysslands president Vladimir Putin.

”Tusen gånger sämre vid fronten”

Fångar som skadas vid fronten kan inte heller få vård i Ryssland. I flera fall har de inte släppts över gränsen från de självutropade Luhansk- och Donetsk-republikerna in i Ryssland, eftersom de inte har några identitets-handlingar. Detta trots att Ryssland i september förra året officiellt annekterade de ryskockuperade områdena i östra Ukraina.

– Det är tusen gånger sämre vid fronten än man får höra vid värvningen, skrev en man vid fronten nyligen till sina fängelsebekanta enligt hustrun.