Svenske Christopher ska delta i Ukrainas våroffensiv: ”Inte som en Hollywoodfilm”

Publicerad 2023-05-18

Den ukrainska våroffensiven kan inledas närsomhelst.

En av dem som kommer att delta är svenske Christopher Forsbäck.

– När offensiven väl rullar igång så kommer ni att märka det. Omedelbart.

Exakt när, var och hur är det få utomstående som vet, men att den ukrainska våroffensiven är väldigt nära förestående bekräftas nu på olika håll.

Bland annat av överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Bokstavligt talat så skulle den kunna komma nu, säger han i Aftonbladet tv.

En av dem som kommer att delta i offensiven, oavsett när den sker, är Christopher Forsbäck, 47, från Hölö i Södermanlands län, vilket Sveriges Radio tidigare uppmärksammat.

”Enda möjligheten att stoppa Putin”

Han berättar att han varit på plats i Ukraina i över ett år.

– För mig var detta enda möjligheten att sätta stopp för Putin. Om han får fortsätta så kommer det att upprepa sig i övriga Europa, och jag har ingen lust att överlämna ansvaret att stoppa det till mina barn, berättar han över telefon.

Christopher Forsbäck har själv inte stridit i Ukraina, utan har hittills ansvarat för att utbilda ukrainska soldater på plats, och kommer troligtvis att fortsätta med det även under offensiven.

– Det är fortfarande lite oklart exakt vad vi kommer att göra men det kommer att handla om stöd, rådgivning och att hjälpa förbanden med sådant som de inte har utbildning i. Saker som de saknar kunskaper om, men som vi har i vår grundutbildning.

– Det kan handla om rena stridsuppgifter till kunskaper om minröjning och minspaning, samt navigering och planering.

Christopher Forsbäck har själv en grundutbildning som ingenjörsoldat, och har även deltagit i svenska utlandsstyrkan samt arbetat inom hemvärnet på olika nivåer.

Han berättar att hans tidigare erfarenhet av krigszoner, däribland Bosnienkriget, är till nytta i förberedelserna.

– När vi var där nere så såg vi en hel del. Jag vet därför vad jag sticker näsan i, och är helt medveten om att det inte är någon Hollywoodfilm vi knatar in i. Det du får se i ett krig är verkligheten. Det är som att vara inuti ett slakteri. Det är ingenting som går att föreställa sig förrän du faktiskt är där.

Christopher Forsbäck.

”Är krig non-stop”

Upplevelsen av den nuvarande krigssituationen varierar, beroende på vart i landet du befinner dig, menar Christopher Forsbäck.

– I västra delarna så har det varit sporadiska raketattacker det senaste halvåret. Där vi befunnit oss, vilket inte varit kring någon av de större städerna, så vi har klarat oss undan relativt lindrigt.

– Men om du befinner dig närmre frontlinjerna så är det riktigt hårda och brutala strider. Det har det varit non-stop under hela tiden och det är inget småbråk det handlar om.

Hur är din upplevelse av det ukrainska folkets inställning till kriget?

– De är fortfarande bestämda i att de kommer att vinna. De kommer inte att acceptera en rysk överhöghet. Framförallt de äldre minns fortfarande sovjettiden och vill inte tillbaka till det. Men även de yngre har en relativt klar bild av vad det skulle innebära, vilket gör att man känner ett enormt stort motstånd.

På grund av den ansträngda situationen kan Christopher Forsbäck inte tala om några detaljer kring våroffensiven.

– Men det jag kan säga är att vi kommer att vara extremt frontnära när den börjar.

Han betonar att det fortfarande saknas ”massor” av materiell.

– Jag tror inte riktigt folk förstår. Armén har gått från 200 000 personer till 1,2 miljoner personer. Vi har inte utrustning för så många soldater. För det skulle krävas att vi tömde allt vi har i Europa. Alla förband tilldelas nu en viss del materiell utifrån behov, men sedan är det upp till en själv att försöka skaffa.

Ingen jättevilja att slåss

Hur upplever du att motivationen är hos de ukrainska soldaterna?

– De förband som vi har utbildat det senaste halvåret har utbildats just för det här så där finns viljan och orken definitivt men visst finns det stridströtta förband som slagits och drabbats av tunga förluster. Men det hör snarare ihop med just förlusterna och förmågan snarare än viljan.

– Jag upplever att stridsmoralen och viljan att vinna detta är enorm hög, både hos den ukrainska armén men också hos civilbefolkningen.

Hur är din upplevelse av de ryska styrkorna?

– Stora delar av framförallt de mobiliserade förbanden upplever jag inte har någon jättevilja av att slåss. De är dessutom relativt dåligt utrustade. Men sedan finns det även välutrustade förband som fortfarande har motivation att fortsätta strida så ja, det är väldigt olika beroende på vilket förband man möter.

I dagsläget kan Christopher Forsbäck inte svara på hur länge han kommer att stanna i Ukraina.

– Jag har en anställning hos den ukrainska armén som vilken annan soldat, och mitt kontrakt sträcker sig över tre år. Men till skillnad från de ukrainska soldaterna kan jag avsluta min tjänstgöring, vilket är möjligheter som inte de har. Men hjälp kommer behövas även efter detta, med minröjning till exempel.

Ukrainas militär avfyrade raket i närheten av Bachmut under onsdagen.

Rädd för att begå misstag

På frågan om han känner någon rädsla för egen del säger han att vetskapen om vad som kan hända alltid finns med i bakhuvudet.

– Jag är inte rädd eller orolig för egen del egentligen, men ju närmre frontlinjen man kommer desto mer ökar riskerna och man får helt enkelt acceptera att saker kan hända närsomhelst och varsomhelst. Jag är inte direkt orolig för att bli skjuten, utan mer att man begår ett misstag. Att man kliver på en mina eller hamnar i ett artilleriöverfall.

Vad tror du om framtiden för Ukraina?

– Det ukrainska folkets målsättning är att befria sitt territorium helt och hållet och de är beredda att betala det pris som det kostar för dem att göra det. Jag upplever att de aldrig kommer att acceptera ryska trupper på ukrainskt territorium.

– Jag har därför en stark känsla och övertygelse om att Ukraina kommer att vinna. Jag ser ingen annan utgång. Det kommer att kosta dem ohyggligt mycket men de kommer inte att ge sig.

Vad har omvärlden att vänta sig nu framöver?

– Jag kan säga som så mycket att när offensiven väl rullar igång så kommer ni att märka det. Omedelbart. Det kommer att bli ett helt annat tempo på det än vad det är nu.

Följ ämnen i artikeln