”Hörde skrik jag aldrig vill höra igen”

Boende beskriver kaosscener efter explosionen i Uppsala

Publicerad 2023-09-28

STORVRETA. Boende i Storvreta är skärrade efter nattens explosion där en kvinna dödades.

– Jag hör ett skrik så att det går kalla kårar i kroppen. Ett skrik som jag aldrig vill höra igen, säger en granne.

Flera undrar nu när det är nog – och om det är dags att militär sätts in mot gängen.

Tryckvågen från nattens explosion vid Storvreta utanför Uppsala var så kraftig att fasaderna på två villor totalt blåstes ut. Ytterligare tre hus skadades.

När solen gått upp syns hur bråte, gardiner och diverse inredning ligger utspritt över gatan i villaområdet. Det knastrar av krossat glas när polisens bombtekniker närmar sig husen för att undersöker brottsplatsen.

På en intilliggande gata leker några barn innanför polisens avspärrningar. Polisen har beordrat alla att stanna hemma i väntan på förhör.

– Vi ska åka till mormor och morfar nu, så att det inte kommer någon mer bomb, säger en liten flicka.

25-årig kvinna dog i explosionen.

”Total förödelse”

Flera boende i villaidyllen som Aftonbladet pratar med är skärrade och chockade över nattens händelse.

– Jag vaknade av att min fru skrek att det var en bomb. Vi gick ut på gatan och hörde en kvinna som skrek och rusade dit. Halva gatan var ute. Det är total förödelse, säger en boende i området som vill vara anonym.

Några hundra meter bort vaknade även 24-åriga Emma av att hela huset skakade.

– Hela lägenheten skakade, fönstren skakade, dörren skakade och det tog inte lång tid innan blåljus lyste upp hela lägenheten. Jag förstod inte riktigt då att det var ett hus som exploderat. Det är skrämmande, man tänker att det här är lite ”landet”, många barnfamiljer som bor här och så, man tänker att det ska vara lugnt, säger hon.

Småbarnspappan Aljaz Kovac.

Kvinna dödades

En kvinna i 25-årsåldern dödades i nattens explosion. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon inte något med den pågående gängkonflikten att göra, utan bodde i grannhuset till den tänkta måltavlan.

I januari i år skedde en skottlossning vid grannhuset, och enligt flera boende i området patrullerade polis vid adressen så sent som på måndagsmorgonen, alltså dagen innan explosionen inträffade.

Småbarnspappan Aljaz Kovac går förbi på gångvägen med med dottern i barnvagn. Han beskriver området som lugnt och familjevänligt. Han är dock inte förvånad över nattens explosion på grund av skjutningen i början av året.

– Det har ju varit en måltavla här länge. Personligen känns det som en fasad allt det här. Varför är det hundra polisbilar här nu? De har ju vetat om det här länge, att det här är en måltavla. Jag förstår inte varför folk får bo kvar, de måste ha kommit tillbaka, de är fara för grannar, säger Aljaz Kovac.

Grannen Susann Stolpe: ”Känns fortfarande overkligt”

”Sätt in militär”

Även grannen Susann Stolpe vaknade av explosionen.

– Jag hör ett skrik så att det går kalla kårar i kroppen. Ett skrik som jag aldrig vill höra igen.

Hon berättar om kaosartade scener som utspelade sig på platsen när hon några minuter senare kommit ut på gatan.

– Det känns fortfarande overkligt. Man sitter ju ofta och tittar på tv och hör om personer som skjuts och dödas dagligen nu. Man känner ju maktlöshet. Men när får det ett stopp? Vad gör vi, vad kan samhället göra? Är det militär som ska in, eller vad är det frågan om, är vi bortom räddning? Man känner sig otrygg, fortsätter hon.

Personen som vaknade av att frun skrek, som vill vara anonym, beskriver den pågående eskalerande våldsvågen som terrorism.

– Det här är terrorism, det här är inte gängkriminalitet, det här sätter skräck i ett helt samhälle. Varför sätter man inte in militär som bevakar de här husen? När vi hade pandemi och människor var sjuka så kunde man sätta in militär, men nu när vi har sprängningar som dödar unga människor kan vi inte sätta in militär? säger personen.