Flera larm om hög bilmusik – ”som att stå i en nattklubb”

Publicerad 2023-09-10

Under helgen har polisen fått in flera larm om störande musik från högt spelande fordon.

Förra sommaren trädde en ny regel i kraft där polisen får utfärda böter på plats men enligt polisen har det inte hjälp och flera röster har höjts för mer kraftigare påföljder.

– Folk som inte upplevt det förstår inte vilka extrema ljudvolymer det handlar om. Det är bokstavligen som att stå mitt i en nattklubb, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen.

Hög och störande musik från personer i fordon med högpresterande ljudanläggningar gör att telefonerna går varma hos polisen. Värst är det under varma sommardagar.

– Arvika är väl marknadsledande i detta. Det finns de som spelar för att det är kul att få reaktioner men sen är det väl också en del av kulturen där och att man ska överrösta varandra, säger Lars Hedelin, som är presstalesperson för region Bergslagen.

Sedan 1 juli förra året kan polisen utfärda böter på plats för störande musik. I dag ligger bötesbeloppet på 1 000 kronor men på senare tid har flera röster höjts för mer kraftiga påföljder.

En av dessa är polisområdeschefen i Arvika, Carola Skanse som vill se både högre böter och indragna körkort om man begår flera förseelser.

– Folk som inte upplevt vilka extrema ljudvolymer det handlar om kan inte förstå hur störande det är. Det är som att stå mitt i en nattklubb fast du befinner dig i ditt hem hundratals meter därifrån, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen.

Han menar att det inte handlar om något nytt fenomen men att införande av böter ändå medfört vissa förbättringar för sovande boende.

– Det hjälper lite, i längden blir det ändå dyrt och de flesta accepterar böterna direkt på plats, säger han.

Under natten har det kommit in flera larm över stora delar av landet om störande musik, bland annat i Örebro, Värmland, Dalarna och Västerbottens län.

Under natten larmades polisen om att det spelats ”mycket hög musik” från fordon på Teg-området i Umeå. Polisen åkte till platsen och fordonen avvisades.

Det är andra dagen i rad som polisen i Umeå fått rycka ut till Teg på grund av hög musik. I fredags bötfälldes två bilförare för förargelseväckande beteende i området efter att de spelat hög musik.

– Både Kronoparken och Teg är platser vi fått in samtal om tidigare. Det är vissa parkeringar, platser och i centrala stan där det ofta larmas om hög musik, säger Marie Andersson, presstalesperson på polisen.

Följ ämnen i artikeln