Sofia, 30, om oron inför Pride: Hatet får inte vinna

Publicerad 2023-08-04

Sofia till vänster med sin fru Aila.

Det ökade hotet mot Sverige väcker en oro inför Prideveckan.

Sofia, 30, känner en rädsla för att ett dåd ska inträffa.

– Samtidigt känns det nästan viktigare nu att visa att hbtq-communityt finns, att vi syns och att vi markerar att vi inte ska någonstans, säger hon.

Pride är i full gång.

På lördag kulminerar festligheterna med den stora paraden – som varje år lockar tiotusentals människor och åskådare.

Men det försämrade säkerhetsläget i Sverige har fått flera inom hbtq-communityt att tveka inför att delta.

En av de är Örebrobon Sofia Kollenhag, 30.

– Jag känner mig faktiskt lite rädd. Min mamma känner en stark oro för min och min hustrus säkerhet, hon har bett oss att fundera över om vi faktiskt ska gå i paraden i år.

Oron bottnar i hatet

Den efterlängtade planen är att besöka festivalen i Stockholm tillsammans frun Aila och vänner.

– Det är självklart att vi ska gå, men det finns ju en oro inom mig. En rädsla över att något kan hända. Jag är rädd att någons frustration tas ut på oss på hbtq-personer.

Sofia Kollenhagen berättar att oron även bottnar i det utspridda hatet mot hbtq-personer runt om i världen.

– Vi hotas ständigt. Titta bara på Polen och de hbtq-fria zonerna eller på terrordådet under Pride i Oslo förra året och i Italien där lesbiska mödrar nu fråntas sina föräldrarättigheter, säger hon och fortsätter:

– Å andra sidan är det bra bevis på att vi måste delta i Pride som den demonstration det faktiskt är. Det handlar om våra rättigheter och att vi ska få vara stolta över de vi är.

Polisen: Ingen ökad hotbild

Annika Laestadius, polisens biträdande kommenderingschef för Pride.

Annika Laestadius, polisens biträdande kommenderingschef för Pride, har tidigare berättat för Aftonbladet att hon är nöjd med rustningen inför årets Pridevecka.

– Det finns ingen förhöjd hotbild mot Pride som arrangemang, men självklart i och med det försämrade säkerhetsläget, och med förhöjd risk mot Sverige och svenska intressen, jobbar vi hela tiden bedöma och värdera de underrättelser vi har för att ligga i fas med hur vi fortsatt ska jobba.

Polisen arbetar även med Säkerhetspolisen, Säpo, under veckan.

– Jag vill att alla ska veta att och lita på att vi, Polisen tillsammans med andra myndigheter och samverkanspartners med Pride, aktivt jobbar med att förebygga våldsamheter och att man ska känna sig trygg i det, sa Annika Laestadius.