L-förslag: Utred om slöja ska vara olaga tvång

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-10-13

Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Fredrik Malm. Arkivbild.

Liberalernas partistyrelse vill utreda om det ska vara kriminellt att tvinga någon att ha på sig religiösa kläder, som slöja.

En rad liberaler vill införa ett förbud mot att bära slöja i förskolan och på lågstadiet.

Det vittnar flera motioner som lämnats in till partistyrelsen inför Liberalernas landsmöte om. Bland annat är det en fråga som Liberala kvinnor driver.

”Slår mot integrationen”

Liberalernas partistyrelse tror dock att ett sådant förbud skulle vara kontraproduktivt.

– Vi håller med om att det är väldigt problematiskt att unga flickor, uppenbart utan att vara i en ålder där de själva kan göra de här valen, bär de här religiösa symbolerna i förskolan och lågstadiet, säger Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson och medlem i partistyrelsen och fortsätter:

– Men ett förbud tror vi skulle innebära att färre av de här barnen kommer att gå i förskola över huvud taget. Vår uppfattning är att det skulle slå hårt mot integrationen.

Partistyrelsen vill istället utreda om brottet olaga tvång ska breddas, så att det blir kriminellt att tvinga någon att bära religiösa kläder, inklusive slöja.

– Om föräldrarna tvingar en ung flicka att bära slöja tycker vi att det ska kunna rymmas inom den lagstiftningen. Tvånget måste vi komma åt. Det är en del av en hederskultur, som vi ser det, säger Fredrik Malm.

Stöd till lärare

Utöver det vill Liberalernas partistyrelse också ge personal på förskolor, skolor och fritids ett starkare stöd att säga emot föräldrar när det kommer till slöjbärande.

– Vi tycker det är problematiskt om föräldrar pressar personal i förskola och skola att upprätthålla de här religiösa tabuna, som att sätta på slöjan igen om en flicka tar av den under leken till exempel, säger Fredrik Malm.

Följ ämnen i artikeln