Tomas Eneroth: ”Tänker inte bete mig oseriöst”

Publicerad 2022-10-16

Måndagen blir – troligtvis – den stora packdagen på Rosenbad.

Makten skiftar, nuvarande regering hamnar i opposition, en opposition som infrastrukturminister Tomas Eneroth utlovar kommer vara mer ”seriös”.

– Jag tycker inte det är hållbart att springa och KU-anmäla och göra misstroendevotum till höger och vänster. Det har varit oseriöst och dåligt för Sverige, säger han.

Om mindre än ett dygn kommer riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister, och av allt att döma kommer han inte att få en majoritet emot sig.

I så fall tillträder han efter en skifteskonselj på slottet, som äger rum på tisdag. Den nuvarande regeringen kommer hamna i opposition, packa ner kontoret och flytta ut ur Rosenbad.

Tomas Eneroth anser att han kommer vara en mer ansvarsfull opposition än den nuvarande har varit.

– Jag kommer väl framför allt se till att vara seriös, rak och tydlig opposition, men inte bete mig så oseriöst som jag tycker den nuvarande har gjort. Jag tycker inte det är hållbart att springa och KU-anmäla och göra misstroendevotum till höger och vänster. Det har varit oseriöst och dåligt för Sverige. Jag tycker man ska vara rak och tydlig - men inte vara oseriös i riksdagen.

 

S-ministrarnas sista dag – så tillbringas den

 

Tomas Eneroth.

Är det ett löfte – att du inte kommer KU-anmäla i ”onödan”?

– Jag tycker det har varit trist att se. Jag har suttit i riksdagen sedan 1984, och jag tycker oppositionen under de här åtta åren blivit allt sämre på att upprätthålla någon slags tydliga spelregler - och det är inte bra för demokratin.

– Alla politiker har ett ansvar i både hur vi uttrycker oss och hur vi agerar.

Strandhäll hoppas in i det sista

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll lägger sitt hopp på att det finns liberaler som inte kommer trycka grönt på Kristersson.

– Jag vet att det är många traditionella liberaler som skäms och jag önskar och hoppas att det finns personer med civilkurage i riksdagsgruppen som inte trycker grönt för en Sverigedemokratisk marionettregering.

Den dörren har också statsminister Magdalena Andersson lämnat öppen.

Anders Ygeman.

Anders Ygeman, däremot, tror att Kristersson kommer få igenom sin regering, och att makten officiellt överlämnas. Därför förbereder han sig för de praktiska detaljerna i morgon, som att lämna in nycklar, Ipad, och städa undan på kontoret.

– Det blir nog en lite vemodig dag. Men samtidigt är jag väldigt glad att leva i ett land där demokratiska val betyder någonting och att man respekterar utfallet. Så även om det är vemodigt så är det lite av en högtidsstund också.

Han har hunnit vara tre ministrar under de två mandatperioder som Socialdemokraterna regerat.

Vilken var din favoritministerpost?

– Oj, jag tycker de har varit spännande och utmanande alla tre. Men man är aldrig bättre än sin sista spelning. Att jobba med Ukraina-kriget har varit spännande, det är likt det som hände 2015 med flyktingkrisen, men då hade jag ett annat ansvarsområde.

”De uttrycker tydlig oro”

Försvarsminister Peter Hultqvist ser tillbaka på åtta år där det svenska försvaret gått igenom en ”mycket stor förändring ”med nyinköpta vapensystem, återinförd värnplikt och ett historiskt beslut om att gå med i Nato.

Han säger att Sverige stärkt sin ställning internationellt, men uppger samtidigt att han mötts av frågetecken efter att valresultatet stod klart.

”Jag har fått många frågor internationellt om vad det nya högerstyret innebär. Det finns en rad frågetecken kring varför SD nu får stort inflytande. Och vad det kan leda till. De uttrycker en tydlig oro. Nu följer många utvecklingen i Sverige med andra  och mer kritiska ögon än tidigare”, skriver han i ett mejl.

Regeringen vandrar i samlad trupp.