Den försvunna turistubåten vid Titanic – här är personerna ombord

Uppdaterad 2023-06-20 | Publicerad 2023-06-19

Fem personer är ombord på farkosten som försvann under en expedition mot Titanics vrak under söndagen.

Bland de försvunna finns en fransk Titanic-expert och delar ur Pakistans mest förmögna familj.

– Hela vårt fokus ligger på besättningsmedlemmarna i ubåten och deras familjer, säger en talesperson för OceanGate Expeditions.

En stor sök- och räddningsinsats har satts i gång för att leta efter ubåten som försvunnit i Atlanten, säger kustbevakningen till BBC.

En talesman för Bostons kustbevakning bekräftade för Guardian att ”en liten ubåt med fem personer ombord hade försvunnit i närheten av Titanic-vraket”.

OceanGate Expeditions, ett privatföretag som organiserar djuphavsexpeditioner, har i ett uttalande bekräftat att de äger den försvunna ubåten och att det fanns människor ombord, skriver BBC.

– Vi arbetar för att besättningsmedlemmarna ska kunna återvända på ett säkert sätt, säger en talesperson för företaget till BBC.

Miljardären Hamish Harding är en av passagerarna ombord.

Ubåten brukar användas för att ta med turister ner på 3 810 meters djup för att se det världskända vraket. Det ligger omkring 600 kilometer utanför kanadensiska Newfoundlands kust.

Enligt OceanGate Expeditions har ubåten plats för fem personer som vanligtvis inkluderar en pilot, tre gäster och en ”innehållsexpert”.

Den försvunna u-båten ”Titan”

Brittisk miljardär ombord

Den brittiske miljardären och äventyraren Hamish Harding, 59 har bekräftats av sin familj att vara en av passagerarna i den försvunna ubåten, skriver Sky News.

Hamish Harding är grundare av ett internationellt flygbolag som ägnar sig åt försäljning och drift och ett investeringsföretag med bas i Förenade Arabemiraten.

Harding har själv skrivit på sina sociala medier om hur han skulle genomföra ett dykningsförsök under söndagen tillsammans med ”legendariska äventyrare” ombord på ubåten från OceanGate Expeditions och att väderförhållandena var dåliga innan resan började.

Tidigare har Harding bland annat dykt ned till den lägsta punkten av Marianergraven och under förra året var han en av passagerarna ombord på rymdfärjan ”New Shepard” tillsammans med bland andra Amazongrundaren Jeff Bezos.

 Stockton Rush

Sedan 2019 håller han även ett världsrekordet i snabbast flygning runt jorden med ett flygplan.

Den franske Titanic-forskaren Paul-Henry Nargeolet är också med ombord. Det bekräftar hans familj, rapporterar CNN. Nargeolet har lett flera expeditioner till Titanic och han var också med och övervakade när många av föremålen från Titanics vrak återställdes, i egenskap som föreståndare för undervattensforskning på EM/Group.

Paul-Henry Nargeolet

CNN rapporterar om att en man, 48-årige Shahzada Dawood, och hans son, 19-årige Sulaiman Dawood, ska vara ombord på ubåten. Detta enligt ett uttalande från Dawoods familj. Shahzada Dawood är en affärsman från Pakistan och familjen ska vara en av Pakistans rikaste, uppger Daily Mail.

Även OceanGate Expeditions grundare Stockton Rush är ombord, enligt CNN.

Affärsmannen Shahzada Dawood

Lockat många turister

Titanic krockade med ett isberg och sjönk på sin jungfruresa mellan Southampton och New York i april 1912. Över 1 500 personer dog.

Sedan vraket upptäcktes 1985 har det undersökts av en mängd dykare. Det har också blivit ett populärt turistmål. Besökare kan betala för att få åka med i små ubåtar ned till vraket.

Förra året betalade en grupp turister 250 000 dollar, nära 2,7 miljoner kronor, för att få se Titanic.

Titanics vrak.