Jan Emanuel vill inte ha sitt elstöd: ”Ett rån”

”Tycker det är smutsigt att ta från de fattiga”

Publicerad 2023-05-27

Jan Emanuel fotograferad 2021.

”Ju fler pooler jag haft igång, desto mer bidrag får jag”.

Det menar tidigare S-politikern och entreprenören Jan Emanuel som nu vill betala tillbaka sitt elstöd.

”Det är inte synd om mig och jag borde verkligen inte få något bidrag. Men det får jag. Mycket också”, skriver han på Aftonbladet debatt.

Nu i dagarna kommer det andra utlovade elstödet för privatpersoner att betalas ut.

Närmre en miljon hushåll har fått stöd, som beräknas till 10 miljarder kronor av statskassan.

Men trots att det är efterlängtat av många så finns det de som inte anser sig ha rätt till pengarna, och därmed inte vill ha dem.

Aftonbladet har tidigare skrivit om egenföretagaren Thomas Börjesson som inte fick betala tillbaka – trots att han själv ville. I stället uppmanade Försäkringskassan honom att behålla dem.

– I vanligt folks mun kallar man det ”svartpengar”, menar han.

En som nu sällar sig till skaran av att vilja betala tillbaka sitt elstöd är tidigare S-politikern och entreprenören Jan Emanuel.

”Inte synd om mig”

I en debattartikel på Aftonbladet debatt skriver att han att utbetalningen ”är ett hån både mot dem som behöver pengarna och mot mig som inte behöver dem”.

”Inte för att jag inte gillar pengar, för det gör jag, utan för att jag tycker det är smutsigt att ta från de fattiga och ge till de rika och kalla det för stöd,” konstaterar den omstridde entreprenören.

Han påpekar att han äger flera boenden, både permanenta, övernattnings- och sommarboenden, samt flertalet pooler och garage. Han frågar sig om det är synd om honom för det.

”Självfallet inte. Det är inte synd om mig och jag borde verkligen inte få något bidrag. Men det får jag. Mycket också. Ju fler pooler jag haft igång på vintern och ju varmare jag haft i mina garage, ju mer pengar får jag”.

Jan Emanuel menar att det är vanliga människors pengar som nu går till att betala hans pool- och garageuppvärmning. Människor som han menar har dragit ned på värmen så att barn måste ha skor på sig inomhus, men ändå inte får det att gå ihop.

”Är ett rån”

Eldstödet borde därför ges till dem som drabbas på riktigt, menar han.

”Att inte bara slösa med folkets pengar, utan att ta från det folk som inte har för att ge till dem som redan har i överflöd, det är inte bara stöld, det är rån”.

Avslutningsvis skriver Jan Emanuel att han överklagat beslutet om utbetalning till Försäkringskassan. I hopp om att slippa få det.

”Jag vill inte ha pengarna”.