Ny attack mot Ryssland: ”Bomber regnar över oss”

Publicerad 2023-06-01

Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen har på nytt anfallit ryska Belgorod-området.

Ryska försvarsministeriet uppger att attacken slagits tillbaka och att 30 fiendesoldater dödades.

– Bomber regnar över oss, säger en av de boende i ryska staden Sjebekino.

På torsdagsmorgonen meddelade Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen, som består av ryska medborgare som slåss på Ukrainas sida, att de tagit sig över den ryska gränsen och närmade sig staden Sjebekino i Belgorod-området, uppger den exilryska tidningen Meduza.

En byggnad träffades av Grad-raketer i ryska Sjebekino och började brinna, enligt guvernören i Belgorod-området.

Den operativa staben i Belgorod-området förnekade att ukrainska styrkor hade fått ”ett genombrott”, vilket sociala medier rapporterade:

– Situationen vid Sjebekinos ytterområde är svår, stridslarm hörs och beskjutning pågår. Men den ryska armén är i arbete, och den ukrainska armén har inte brutit igenom våra ställningar, uppgav den operativa staben enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Boende som lämnat staden för egen maskin uppgav tvärtom att det ryska försvaret av staden var undermåligt, och bad om hjälp från omvärlden.

– Allt är mycket spänt i staden. Bomber regnar över oss, vi har inte sovit på flera nätter. Folk lämnar staden i sina egna privata bilar, sade en kvinna i en video som lagts upp på Telegram-kanalen Astra.

En rysk krigsbloggare på plats i Sjebekino rapporterade att mängder av Grad-raketer slog ner.

Enligt den ryska Telegram-kanalen Baza attackerades gränsstationen Sjebekino ”med understöd av stridsvagnar”, men ”attacken avvärjdes”.

 

Guvernören i Belgorod-området Vjatjeslav Gladkov skrev under torsdagen på sin Telegram-kanal att staden Sjebekino hade beskjutits med Grad-raketer och att ett bostadshus och en administrationsbyggnad stod i lågor. Han skrev också att en tom buss som skulle evakuera invånare från staden träffades, men nämnde ingenting om att det skulle bero på en attack från Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen.

Ilja Ponomarjov, som är kopplad till Ryska frihetslegionen, uppgav att Ryska frivilligkåren hade beskjutit polisstationen i Sjebekino med Grad-raketer.

”Allt är mycket spänt i staden. Bomber regnar över oss, vi har inte sovit på flera nätter. Folk lämnar staden i sina egna bilar”, uppgav en kvinna efter att hon lämnat Sjebekino.

Ryska försvarsministeriet hävdade att tre ukrainska attacker hade avvärjts och att omkring 30 fiendesoldater hade dödats. Ryska frihetslegionens företrädare uppgav å sin sida att de hade förstört en militär Kamaz-lastbil och en Tjulpan-granatkastare i Ryssland.

Företrädare för ukrainska armén förnekade att Ukraina hade något med attacken att göra.

Den 22 maj attackerade Ryska frihetslegionen och Ryska friviligkåren också Belgorod-området. Då uppgav ryska försvarsministeriet att 70 fiendesoldater hade dödats, vilket Ryska frihetslegionen och Ryska frivilligkåren förnekade.

Många av soldaterna i de båda exilryska grupperingarna är nazister, framför allt i Ryska frivilligkåren, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln