Varning om långvariga strömavbrott i Ukraina

TT

Publicerad 2022-12-16

Fredagens ryska robotanfall har återigen slagit ut strömmen i flera av Ukrainas storstäder – och myndigheterna varnar nu för att strömavbrotten kan vara längre än normalt.

Ukrainas nationella energibolag Ukrenergo uppger att det kan ta längre än vanligt att återställa strömmen.

”Vi kommer att prioritera kritisk infrastruktur: sjukhus, anläggningar för vatten- och värmeförsörjning samt avloppsreningsverk”, skriver bolaget i ett uttalande.

På fredagsmorgonen ljöd larmen om nya ryska anfall i alla Ukrainas regioner. Det är sjunde gången som Ryssland utför ett omfattande robotanfall mot stora delar av Ukraina samtidigt.

Många robotar riktades mot infrastruktur och elnät, i syfte att slå ut strömmen och låta ukrainarna frysa.

Fördömer attackerna

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer de ryska anfallen och kallar det hela för ”urskillningslös terror”.

”Dessa grymma, omänskliga attacker syftar till att öka mänskligt lidande och beröva ukrainare, men också sjukhus, räddningstjänster och andra kritiska tjänster el, värme och vatten”, säger Borrell i ett uttalande.

”Dessa bombningar utgör krigsbrott och är barbariska. Alla ansvariga ska stå till svars.”

Nio anläggningar skadade

Rapporterna om strömavbrott kommer från flera håll. Huvudstaden Kiev och landets näst största stad Charkiv har drabbats av omfattande avbrott.

Nio anläggningar som ingår i Ukrainas elnät har skadats under fredagen, meddelar energiminister Herman Halusjtjenko. Anläggningarna ligger framför allt i södra och östra Ukraina.

Dessutom ska tre personer som arbetade på en av de attackerade anläggningarna i regionen Dnipro ha skadats, uppger regionens guvernör.

I Moldavien, vars elnät sitter ihop med Ukrainas, larmas det också om strömavbrott eller risken för sådana.

Störst hittills

Den politiska stadsledningen i Kiev beskriver fredagens anfall mot staden som det största av sitt slag hittills, men gör också gällande att 37 av 40 robotar sköts ned av luftvärnet.

I huvudstaden ljöd explosioner i stadens östra delar. Vattenförsörjningen har begränsats. Tunnelbanetrafiken har stoppats då stationerna används som skyddsrum.

”Ignorera inte flyglarmen, håll er i skyddsrummen”, skrev Kyrylo Tymosjenko vid den ukrainska presidentstaben på Telegram när robotarna ännu höll på att slå ned i städerna.

Två döda

Två civila personer har dödats och minst fem skadats sedan en rysk projektil slagit ned i ett bostadshus i staden Kryvyj Rih, enligt guvernören i Dnipro.

Enligt preliminära uppgifter rör det sig om totalt 76 ryska robotar, enligt den ukrainska militären.

Robotarna – som enligt preliminära uppgifter ska vara 76 till antalet – sköts från områden på eller vid Svarta respektive Kaspiska havet, uppger befälhavaren Valerij Zaluzjnyj på meddelandeappen Telegram. Luftvärnet lyckades dock skjuta ner 60 av dem, enligt Zaluzjnyj.