USA:s uppmaning: Lämna Ryssland omedelbart

Publicerad 2023-02-13

USA:s ambassader och konsulat i Ryssland går ut med en varning.

Amerikanska medborgare i landet bör lämna omedelbart.

– Medborgare har dömts i hemliga rättegångar, skriver man på sin hemsida.

Resevarningen på ambassadens hemsida.

Res inte till Ryssland är rubriken till en lång varningstext som publicerades på hemsidan för USA:s ambassader och konsulat i Ryssland.

”Amerikaner som bor eller vistas i Ryssland bör omedelbart lämna”, skriver de.

Man uppger att det finns en ökad risk för felaktiga frihetsberövanden och man uppger att ambassadens förmåga att hjälpa är begränsad. I och med kriget i Ukraina har spänningarna mellan Ryssland och USA ökat.

”Amerikanska medborgare har nekats rättvis och transparent behandling, man har dömt dem i hemliga rättegångar utan att lägga fram trovärdiga bevis.”

– Ryssarna gör vad som passar dem politiskt och det finns ingen trovärdighet mot det ryska juridiska systemet, säger Jan Hallenberg.

”Det är ovanligt”

Jan Hallenberg är professor emeritus i statsvetenskap på Utrikespolitiska Institutet, och han är expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

– Det här är ovanligt, men det inträffar. Det har inte hänt på många år. Den här typen av varningar utgick från amerikanska utrikesdepartementet efter terrorattacken den elfte september 2001.

Det har tidigare funnits uppmaningar om att amerikanska medborgare ska vara försiktiga i Ryssland men nu har man tagit ytterligare ett steg.

– Det här indikerar att det politiska läget är spänt och att USA:s utrikesdepartement anser att deras medborgare löper en viss risk.

Kan vara en överreaktion

Huruvida det finns en verkligt ökad risk för attentat mot amerikanska medborgare i Ryssland kan inte Jan Hallenberg avgöra med säkerhet. Och varningen kan vara just det, för säkerhets skull.

– Hur det än går kommer amerikanska regeringen landa på fötterna. Men man kan utifrån tycka att det här går lite väl långt.

Det amerikanska agerandet kan vara kopplat till de kinesiska ballongerna som varit över USA senaste tiden.

– Ballongeländet gör att hotbilden upplevs som väldigt utvecklad i USA och det finns utrymme för överreaktioner. Det är möjligt att det här är det.

USA:s ambassad i Moskva.

Följ ämnen i artikeln