Spänningarna ökar i Israel – FN varnar för eskalering

Israels försvar mobiliserar reservstyrkor

Publicerad 2023-04-07

Spänningarna ökar i Israel och oron för en blodig våldsupptrappning i regionen är stor.

Under fredagsmorgonen attackerade israelisk militär flera platser i Libanon efter att ett 30-tal raketer avfyrats från landet.

FN beskriver läget som det allvarligaste på 17 år.

Följ ämnen
Israel

Flygbombningarna var enligt militären ett svar på den omfattande raketbeskjutning som kom från Libanons territorium, från islamistgruppen Hamas eller den palestinska gruppen Islamiska Jihad.

Över 30 raketer ska ha skjutits mot Israel.

Israelisk militär har också beskjutit mål i Gaza.

Norra Israel under torsdagen.

Två israeliska kvinnor har också skjutits till döds vid en attack i Hamra, på norra Västbanken, rapporterar The Times of Israel. En tredje person ska vara allvarligt skadad.

Läget beskrivs som det allvarligaste vid gränsen sedan 2006. Nu manar FN:s fredsbevarande styrkor i området till lugn för att undvika en upptrappning av konflikten.

Enligt Unifil har både Libanon och Israel sagt att man inte vill ha krig. Libanons premiärminister har fördömt raketskjutningarna mot Israel och säger att man försöker hitta de ansvariga. Varken Hamas eller någon annan grupp har tagit på sig ansvaret för dem.

Spänningarna i regionen har varit stor under en tid, men Våldsspiralen trappades upp i onsdags. Då stormade israelisk polis Al Aqsa-moskén i Jerusalem under högtidsmånaden Ramadan där många samlats för att be.

450 personer greps vid moskén

Tempelberget är helig plats för både muslimer och judar. Många muslimer hade samlats där för bön. En del hade barrikaderat sig med stenar och fyrverkerier. Polis sköt med gummikulor och tårgas och grep 450 personer på platsen under våldsamma former.

37 palestinier och två poliser skadades.

FN har fördömt polisens våldsamma stormning och kallar den för ”vårdslös och olaglig”.

– När palestinska muslimer samlades för Ramadanbön och utnyttjade sin rätt till dyrkan i Al Aqsa-moskén gick israeliska myndigheter in med överdrivet och oberättigat våld mot dem, säger Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i det palestinska territoriet i ett uttalande.

”Kommer slå till hårt”

Efter stormningen utbröt stora protester bland palestinier. Under torsdagen fortsatte våldsamheterna och beväpnad polis stormade återigen moskén.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade under torsdagskvällen för fortsatta attacker mot Israel.

– Vi kommer att slå till hårt mot våra fiender och de kommer att få betala ett högt pris för varje aggression, sa Netanyahu i ett uttalande.

Under fredagen meddelade Israel att man mobiliserar delar av luftförsvarets reservstyrkor.

Ledaren för islamistgruppen Hamas, Ismail Haniyeh, har kommenterat raketattackerna mot Israel och säger att palestinierna ”inte kommer att sitta med armarna i kors inför Israels aggression” mot Al Aqsa-moskén.

Israelisk soldat vid gränsen till Libanon.

Följ ämnen i artikeln