Antalet covid-fall ökar runtom i landet: ”Vansinnigt mycket”

Publicerad 2023-10-31

Lagom till höstlovet ökar nu antalet fall av covid-19 runtom i Sverige.

Trots att det fortsatt rör sig om låga nivåer uppmanas riskgrupper att vaccinera sig.

– Det är vansinnigt mycket covid-19 ute i samhället just nu, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten.

Under vecka 42 har Folkhälsomyndigheten fått kännedom om totalt 1 286 bekräftade fall av covid-19. Motsvarande siffra från föregående vecka var 964 stycken.

Trots att det rör sig om en ökning från låga nivåer så ser myndigheten även en ökning av antalet inlagda patienter.

– Det är sannolikt betydligt fler som har covid-19 nu än antalet bekräftade fall eftersom det är få som provtas, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.

En plats där antalet fall följt trenden de senaste veckorna är Norrbotten.

Av dem som är förkylda och provtas har var tredje person covid-19, säger ansvarige smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som själv jobbar hemifrån på grund av en förkylning.

– Det gäller att leva som man lär. Har man förkylningssymtom så tycker jag att man ska stanna hemma om man kan eller åtminstone hålla avstånd på jobbet.

– Det är vansinnigt mycket covid-19 ute i samhället just nu och det vi ser är en ganska stor ökning. Samtidigt är det relativt få som hamnar på sjukhus, men trots det så blir det ändå en extra belastning på sjukvården.

Magnus Gisslén.

Oklart när toppen kommer

Han nämner exempelvis Sundsvalls sjukhus som för några veckor sedan tvingades gå upp i stabsläge sedan flera personer på kort tid blivit inlagda. Trots det ser han inte att situationen kommer bli ohållbar i närtid.

– Som det är just nu så har jag ingen skriande ångest att det ska bli som under pandemin.

Även Magnus Gisslén konstaterar att trots att antalet inlagda patienter ökar så är det skillnad mot situationen under pandemin.

– Det är framförallt äldre människor som inte har så stora marginaler som behöver sjukhusvård nu. Det kan räcka med en relativt lindrig infektion för att de inte ska klara sig själva hemma. De flesta som läggs in behöver inte syrgas utan är mer allmänt medtagna. Covid-19 är en annan typ av sjukdom nu förtiden då vi vanligtvis har en god immunitet som skyddar mot allvarlig sjukdom då de flesta är vaccinerade och har haft en infektion tidigare.

– Men vi ser ännu ingen ökning i behovet av intensivvård.

Det är dock oklart när den så kallade ”toppen” kan komma.

– Just den här tiden på året brukar vi se mycket luftvägsinfektioner då skolor och arbeten har kommit igång igen efter sommaren och det blir kallare utomhus, vilket gör att man vistas mer inomhus. Samtidigt sker ökningen från en låg nivå nu. Vi får se om vi får en kraftig ökning närmsta tiden och därmed en hög topp snart eller om det planar ut för att sedan bli en topp längre fram i vinter.

– De senaste två åren har topparna kommit i december och det kan hända att det blir likadant i år men det återstår att se.

”Ska ha stor respekt för”

En majoritet av landets regioner började vaccinera personer på SÄBO i mitten av oktober, varpå de flesta regioner drar igång med en bredare insats i början av november. Det finns numera möjlighet att ta både säsongsinfluensavaccinet samtidigt som covid-19-vaccinet.

– Vad jag har hört så är vaccinationsviljan både för covid-19 men också säsongsinfluensan god.

Gällande säsongsinfluensan ser dock FHM ingen direkt ökning just nu.

– Det är fortfarande väldigt få fall, vilket är vad vi förväntat oss. Samtidigt har pandemin förändrat läget för den här typen av sjukdomar. Tidigare har influensa toppat i februari-mars men de senaste två åren har topparna istället kommit i slutet av december, runt nyår.

– Jag kan tycka att säsongsinfluensan ofta hamnar lite i skymundan, men för äldre och sköra grupper kan det vara en allvarlig sjukdom som man ska ha stor respekt för.