Sjuhundra sjömän sjuka på ett skepp

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-04-16

Fler än 1 700 franska sjömän har evakuerats från hangarfartyget Charles de Gaulle, efter ett coronautbrott ombord.

Närmare 700 av sjömännen är bekräftat smittade och 20 personer vårdas på intensiven.

– En utredning pågår för att ta reda på hur viruset kom in på fartyget, säger Eric Lavault, talesman för den franska marinen.

 Coronasmitta härjar på det franska hangarfartyget Charles De Gaulle.

Franska försvarsdepartementet bekräftar att ett stort antal besättningsmän har smittats på hangarfartyget Charles de Gaulle. 

I förra veckan beslutades att det franska fartyget skulle vända tillbaka till kuststaden Toulon tidigare än planerat. Detta efter att 50 fall av coronavirussmitta hade bekräftats på båten.

Men sedan smällde det till. Och det rejält. Närmare en tredjedel av besättningen, 668 personer, blev smittade av coronaviruset. 

– Hur förklarar jag denna epidemi? En utredning pågår för att ta reda på hur viruset kom till fartyget, säger Eric Lavault, till franska RMC.

Omkring 20 av sjömännen behöver intensivvård.

– De befinner sig en på intensivvårdsavdelning i stabilt läge, säger Eric Lavault.

Sätts i karantän

Sannolikt fick coronaviruset fäste på fartyget under ett stopp i den franska hamnstaden Brest i mitten av mars. 50 personer gick då ombord fartyget innan fartyget lämnade hamnen två dagar senare.

Stabschefen för den franska marinen, Christophe Prazuck, har beordrat en omfattande utredning, bland annat för att man ska dra lärdom av hur epidemier ska hanteras i framtiden.

Samtliga från fartyget har placerats i karantän i 14 dagar innan de får återvända till sina hem.

Besättningen har utrustats med munskydd.

PODD Coronakrisen – så påverkas klimatet

Världen stänger ned och utsläppen rasar - men vissa varnar för att coronapandemin kan hota klimatarbetet på lång sikt. I det här avsnittet pratar vi om hur coronakrisen påverkar klimatet och klimatrörelsen - gäst är Peter Alestig, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen