Så många har dött med covid-19 i Skåne

Uppdaterad 2020-09-03 | Publicerad 2020-08-28

274 personer har avlidit med covid-19 i Skåne, enligt regionens siffror.

Men Folkhälsomyndighetens statistik visade 285 coronarelaterade dödsfall.

Nu finns förklaringen: Skillnaden uppstod på grund av olika sätt att söka i en databas – och den regionens siffra är den som stämmer.

Folkhälsomyndigheten.

Både Folkhälsomyndigheten och Region Skåne hämtar sina totalsiffror vad gäller dödsfall med covid-19 från en och samma databas. Dock visar totalsiffrorna olika, och under gårdagen rådde det förvirring kring var felet uppstått.

Nu uppger Folkhälsomyndigheten och Region Skåne att skillnaden uppstått på grund av olika sätt att tolka siffror i databasen.

Räknat med av misstag

Moa Rehn, epidemiolog och utredare på Folkhälsomyndigheten, berättar att skillnaden i siffrorna uppstått i att man tolkat registrerade uppgifter på olika sätt. 

– Om man ska summera det är det att vi från Folkhälsomyndigheten av misstag räknat med vissa dödsfall som skett senare än 30 dagar efter att personen konstaterats smittad medan Region Skåne inte gjort det, säger Moa Rehn på Folkhälsomyndigheten.

I databasen uppdateras dödsfall gentemot folkbokföringen. I övervakningen följer Folkhälsomyndigheten som regel de dödsfall som skett inom 30 dagar efter att man provtagits för covid-19, eftersom det senare är allt för svårt att konstatera att viruset faktiskt varit en bidragande orsak till dödsfallet. 

– Senare än det kan registreras av behandlande läkare och kan då räknas i statistiken, säger Moa Rehn.

Vissa av de som avlidit senare än 30 dagar efter ett positivt prov har felaktigt visats i statistiken från Folkhälsomyndigheten och inte hos Region Skåne.

– Nu har man upptäckt att uppgifterna skiljer sig och Folkhälsomyndighetens statistik borde vara rätt på måndag, berättar Moa Rehn. 

Region Skånes logotyp på en skylt på Kristianstads sjukhusområde.

Smittskydd Skåne: Kan förvänta sig skillnader

”Efter att ha utrett frågan tillsammans med Folkhälsomyndigheten har vi kommit fram till att skillnaden mellan de olika uppgifterna har berott på otydlighet gällande avläsning av ett centralt register. De siffror som Region Skåne publicerat över antalet avlidna gäller fortsatt och vi förväntar oss att Folkhälsomyndigheten kommer att revidera sina uppgifter för Skåne inom kort”, förklarar Smittskydd Skåne i ett mail.

Även tidigare har siffrorna skilt sig åt mellan Folkhälsomyndigheten och regioner, men då har det ofta berott på eftersläpningar i statistiken och det har varit högre siffror enligt regionernas statistik.

Enligt Smittskydd Skåne kan man förvänta sig att siffrorna skiljer sig åt mellan Folkhälsomyndigheten och Region Skåne framöver.

”Men då kommer de i första hand bero på att Region Skåne lägger till eventuella avlidna på sjukhus i Skåne redan innan de förts in i det centrala registret, så Region Skåne förväntas ha en högre siffra än Folkhälsomyndigheten framöver”, skriver Smittskydd Skåne i en kommentar.

Statistiken kommer att korrigeras på Folkhälsomyndigheten på måndag.