24-åring frias från badkarsmord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En 24-årig man i Solna frikänns i hovrätten för mord. Mannen åtalades för att ha dödat sin tidigare flickvän, som hittades med droger i kroppen och drunknad i sitt vattenfyllda badkar förra våren.

I april dömdes mannen av Solna tingsrätt till 18 års fängelse för mord samt grov kvinnofridskränkning och flera andra brott. Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom och frikänner mannen från åtalet för mord.

Kvinnan polisanmälde mannen i mars 2018, men kom inte till det förhör som bokats in. Drygt en månad senare hittades hon död, drunknad i sitt badkar med en dödlig dos av det smärtstillande medlet tramadol i kroppen.

Ingen entydig bild

I ett pressmeddelande skriver Svea hovrätt att åklagarens utredning inte ger en entydig bild av vad som inträffat i bostaden i samband med att kvinnan dog. Hovrätten anser inte att det är klarlagt att det var den tilltalade 24-åringen som försatte kvinnan i ett förgiftningstillstånd med tramadol, och inte heller anses det klarlagt att det var han som placerade kvinnan i badkaret där hon drunknade.

"Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter. Men eftersom det inte går att utesluta att kvinnan själv också tagit tramadol är den bevisning som hovrätten har tagit del av dock inte tillräcklig för att döma honom för mord", säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet, i pressmeddelandet.

Leif Silbersky var den som företrädde 24-åringen i tingsrätten och som överklagade domen.

– Jag var säker på att hovrätten skulle ändra tingsrättens dom, säger han.

– Det är vad jag har hävdat hela tiden, att det inte skulle gå att döma honom för mord. Tingsrätten skrev som jag ser det en felaktig dom, som nu har korrigerats av hovrätten.

Flerårigt fängelsestraff

Däremot döms mannen för annan brottslighet, bland annat grov kvinnofridskränkning och grovt vapenbrott. Påföljden blir fängelse i tre år och sex månader.

Kvinnans anhöriga överklagade tingsrättsdomen från i april då de ansåg att 18 års fängelse var ett för lågt straff, och ville se livstid. Mannen å sin sida ville frias från mordanklagelserna, men valde att inte överklaga delen gällande grov kvinnofridskränkning.

Publicerad: