ÖVP kring 37 procent i första prognosen

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-09-29

Österrikiska folkpartiet (ÖVP) får 37,1 procent, enligt vallokalsundersökningen från institutet Arge. Det är en ökning med ungefär 6 procentenheter från valet för två år sedan.

Bakom dem kommer socialdemokratiska SPÖ med 22,5 procent, medan högerpopulistiska FPÖ ser ut att göra ett jättetapp med runt 10 procentenheter, ned till drygt 16 procent, enligt vallokalsundersökningen.

Chans till majoritet med de gröna

ÖVP skulle i teorin kunna bilda en majoritet tillsammans med miljöpartiet De Gröna, om man utgår från vallokalsundersökningarna.

En "turkos-grön" allians skulle samla totalt 94 mandat enligt opinionsinstitutet Arges undersökning. Det krävs 92 för en majoritet i det österrikiska nationalrådet.

 Sebastian Kurz, tidigare österrikisk kansler och ledare för det Österrikiska Folkpartiet, ÖVP.

En vallokalsundersökning från institutet Sora, som delvis baseras på räknade röster och som publiceras av etermediebolaget ORF, visar ungefär liknande resultat som Arges undersökning.

– Det här är en historisk afton för gröna i Österrike, säger Thimo Fiesel, valkampanjledare för De Gröna, vid partiets valvaka.

Miljöpartiet går fram med runt tio procentenheter, enligt vallokalsundersökningarna. Det gör därmed en återkomst i nationalrådet, efter att ha åkt ur i valet för två år sedan, och gör det som landets fjärde största parti.

– Det här är den största politiska comebacken i den andra österrikiska republiken, säger Fiesel, som dock inte vill säga något om möjligheterna att partiet deltar i en regeringsbildning i nuläget.

Följ ämnen i artikeln