Malmö

Svanmamman bortjagad – efter att pappan skjutits ihjäl

Av: 

Lovisa Sars

NYHETER

Den aggressiva svanpappan som avlivades i Malmö förra veckan väckte känslor hos många. Nu har även mamman till de åtta äggen lämnat boet, uppger Sydsvenskan.

Aftonbladet har tidigare skrivit om svanpappan som sköts ihjäl efter att ha uppträtt aggressivt.

Sedan dess har det upprättats en minnesplats i närheten av boet. Där har svanmamman ensam skyddat sina åtta ägg den senaste veckan.

Bortjagad av svanfamilj

Det är många malmöbor som har engagerat sig i svanfamiljen. För Sydsvenskan berättar flera att svanmamman jagats iväg av ett annat svanpar i närheten. Hon ska ha jagats iväg flera gånger för att sedan komma tillbaka för att försvara sina ägg.

Bråket mellan svanmamman och det andra paret ska ha fortsatt från söndagen till måndagen. Efter en kall natt var hennes åtta ägg övergivna på måndagsmorgonen. Det enda som synts till är duvor som hackar kring äggen i närheten.

”Troligtvis redan döda”

Det största hotet just nu är andra djur som kan lyckas hacka eller bita sönder äggen. Om svanmamman aldrig kommer tillbaka ser framtiden mörk ut för äggen.

Men Malmö kommun har inte några planer på att ta hand om äggen i dagsläget. Lars Johansson är enhetschef på park- och gatumiljöenheten vid Malmö stads fastighets- och gatukontor.

– De här äggen är troligtvis redan döda. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få flytta äggen. Vi har inte sökt något sådant tillstånd. Vi känner att naturen nu får ha sin gång, säger Lars Johansson till Sydsvenskan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Mordhot efter att svan skjutits ihjäl

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Djur & natur

Svanar

Fåglar

Skåne