Kaliforniens guvernör kan fällas i sällsynt val

TT-AFP

Publicerad 2021-04-27

En namninsamling om att avsätta Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom har nått tillräckligt många underskrifter för att tvinga fram en specialomröstning.

Det blir andra gången någonsin i Kalifornien – och blott fjärde gången i USA:s historia – som ett sådant specialval hålls.

Missnöje med Newsoms hantering av pandemin har bidragit till att den republikanstödda kampanjen samlat in över 1,6 miljoner verifierade underskrifter. Därmed har man nått den gräns på 12 procent av väljarantalet i det senaste valet som krävs i delstaten för att tvinga fram en omröstning om guvernörsposten.

Om inte en betydande del av underskrifterna dras tillbaka under den närmsta månaden så blir omröstningen av, sannolikt i november.

Väljarna får i så fall ta ställning till om Newsom ska avgå och vem de i så fall vill ska ersätta honom. Även om den sittande guvernören i nuläget spås klara en sådan omröstning så har flera utmanare redan dykt upp.

Bland dem finns den 71-åriga realitystjärnan, OS-vinnaren och transikonen Caitlyn Jenner, som för den yngre generationen kanske är mest känd för sin koppling till familjen Kardashian.

Första gången en specialvotering om guvernörsposten kom till stånd i Kalifornien var 2003. Den resulterade i att republikanen och skådespelaren Arnold Schwarzenegger tog över guvernörsposten från demokraten Gray Davis.