Intensiv jakt på mer iva-personal

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-11-14

Olaf Gräbel, tillförordnad verksamhetschef för anestesi, operation och iva på Östra sjukhuset.

Antalet smittade ökar dramatiskt och även antalet covid-patienter på sjukhusen har gått upp.

Det riskerar att leda till personalbrist inom intensivvården.

– Med befintlig personal är det närmast omöjligt, säger Olaf Gräbel på Östra sjukhuset i Göteborg.

På fredagen fanns 171 patienter med konstaterad covid-19-smitta på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 26 på en intensivvårdsavdelning.

Det är fortfarande en bra bit kvar till de högsta siffrorna från i våras. Men utvecklingen är ändå bekymrande, enligt Olaf Gräbel, som är tillförordnad verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på Östra sjukhuset i Göteborg.

Oro för personalen

– Personalen är fantastisk. Det finns en otroligt stor vilja att hjälpa patienterna och det är jag säker på att vi klarar av. Men jag är väldigt orolig för hur personalen mår, säger han.

– När vi inte ens har återhämtat oss från första gången, hur ska vi då återhämta oss andra gången?

Ur medicinsk synvinkel finns många viktiga lärdomar från covid-arbetet under våren och sommaren. Det har bland annat gjort att vårdtiderna i intensivvården minskat.

En läxa från våren är också att personalen måste kunna växla mellan den mer betungande covid-vården och vanlig intensivvård.

"Stegvis upptrappning"

Men det ändrar inte faktumet att det behövs mer personal, inte minst till intensivvården, konstaterar Olaf Gräbel.

– Vi planerar för en stegvis upptrappning. Men ett problem, för hela regionen, är att vi inte har så mycket mer iva-personal, säger han.

– Därför försöker vi återaktivera dem som bytt yrke, som blivit kanske kommunikatörer, administratörer eller annat. Vi försöker att få tillbaka dem och träna upp dem i vårt simulatorcentrum.