Larmet från Norrbotten: ”Snart sämst i Europa”

Publicerad 2021-05-21

Smittspridningen skjuter i höjden i Norrbotten.

Att länet nu har flest fall i landet får smittskyddsläkare Anders Nystedt att se rött.

– Skulle vi inte kunna klara det här bättre? Det är väl snart bara Indien och Seychellerna som klarar det här sämre, säger han.

På fredagen höll Region Norrbotten en presskonferens med anledning av den kraftiga smittspridningen i landets geografiskt största län. Enligt torsdagens siffror har länet högst smittspridning i landet.

– Detta skiljer oss från resten av Sverige och Europa, att vi inte förmår att pressa ner smittspridningen, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt på presskonferensen.

Smittotalen i Norrbotten är oförändrat höga sedan månadsskiftet februari-mars, enligt Nystedt. Norrbotten ligger just nu på 779 fall per 100 000 invånare, jämfört med det nationella snittet på 545 fall, de senaste 14 dagarna.

– Norrbotten är snart näst sämst i Europa. Är inte det ryggradslöst av oss norrbottningar? Skulle inte vi kunna klara det här bättre? Det är ju inte svårt att inte bli smittad eller smitta andra. Stanna hemma om du är sjuk, och håll distansen, säger Nystedt.

Han säger också:

– Skulle vi inte kunna klara det här bättre? Det är snart bara Indien och Seychellerna som klarar det här sämre.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Region Norrbottens presskonferens.

Kritisk till lättade restriktioner

Enligt Nystedt är det framför allt personer i yrkesför ålder och ungdomar som står för smittspridningen i Norrbotten nu.

– Bland 60, 70 och 80-plussare minskar det kraftigt tack vare vaccineringen. Det är ju en vansinnig tur, annars hade vi haft dödstal som slagit i taket, säger Nystedt.

Om mindre än två veckor, den 1 juni, kommer de nationella restriktionerna att lättas.

Men, som det ser ut nu, är Nystedt kritisk till att lätta de regionala restriktionerna i Norrbotten. Han tycker att det är en olycklig signal.

– Det har varit mycket snack om att öppna samhället. Hur fasen ska vi kunna öppna samhället när vi har sämst situation i hela Europa? Vi måste hjälpas åt. Om vi inte kan hålla avstånd måste vi på ett mer militant sätt se till att vi håller nere smittan.

Länssjukvårdens divisionschef Per Berglund säger att det kan dröja till midsommar innan situationen inom sjukvården lättar.

– När kan vi se att det bli lättare för sjukvården, om vi skulle få slut på smittspridningen i dag? Då tar det utan vidare sex veckor tills att belastningen minskar på IVA.

Uppmaningen: Festa inte!

Regionen ser dessutom ut att gå mot den mest smittsamma veckan hittills. Smittan i Norrbotten är 44 procent högre än det nationella snittet. Jämfört med grannlänet Västerbotten har regionen 83 procent högre smittotal.

Nystedt vädjar till norrbottningarna om att stanna hemma. De största problemen är ”tacofestivalen i husvagnen på fjället eller i fjällstugan”, eller ”middagen hemma med grannarna”, menar Nystedt.

– Det sätter igång väldigt många smittkedjor. Fasen, vi är ju i krig. Det är inte fredstid nu, säger han.

Budskapet från Nystedt till norrbottningarna är, kort sagt: ”Blir ni bjudna på fest, gå inte!”.

”Skulle vi inte kunna klara det här bättre? Det är väl snart bara Indien och Seychellerna som klarar det här sämre”, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt om smittoläget i Norrbotten.