Två svenskar döda i skjutning i Bryssel

Uppdaterad 2023-10-18 | Publicerad 2023-10-16

Två svenskar sköts till skjutits till döds och en tredje person skadades i ett terrordåd i Bryssel på måndagskvällen.

Båda dödsoffren ska ha burit svenska landslagströjor inför fotbollsmatchen mellan Belgien och Sverige.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och terrorhotnivån har höjts till den maximala i Bryssel efter dådet.


 Senaste nytt: Liverapportering om terrordådet i Bryssel


Skotten började eka i korsningen Boulevard d'Ypres/Ieperlaan vid 19.15 på måndagskvällen.

Aftonbladets utsände reporter Johan Flinck rapporterade senare under kvällen att ett stort område spärrats av och polisen placerat ut stora vita skynken.

– Det är chockartat. Vi fick besked i pressrummet i samband med nationalsången. Det är blåljus överallt, sa han.

Två svenska medborgare dödades i det misstänkta terrordådet, uppger belgiska myndigheter. Båda ska ha burit en svensk landslagströja, skriver tidningen Sudinfo.

En tredje person skadades och fördes till sjukhus. Enligt rapportering i tidningen Nieuwsblad är även den skadade personen svensk.

Samma tidning, och flera andra belgiska medier, uppger dock under natten mot tisdagen att den skadade personen är en taxichaufför.

Video visar skotten

En video från korsningen visar hur gärningsmannen, iklädd orange reflexväst och vit hjälm, kliver av sin moped och börjar avfyra ett automatvapen på gatan.

På filmen syns hur mannen jagar in flera personer i en byggnad och fortsätter skjuta. En av personerna faller till marken innan mannen går ut på gatan igen.

I ett annat klipp syns hur han skriker ”Allahu akbar” när han flyr på mopeden.

Skjutningen inträffade bara fem kilometer från fotbollsarenan där Sverige EM-kvalspelade mot Belgien. Matchen avbröts i paus.

Insats efter skottlossningen i Bryssel på måndagskvällen.

Svär trohet till IS

Efter skottlossningen publicerades en video där en person i samma kläder som gärningsmannen uppger att han ”precis dödat svenskar”.

Han svär även trohet till terrorsekten IS.

– Ni som gillar det eller ogillar det, jag är mujahidin för Allah inom Islamiska Staten, IS. Vi lever för vår religion. Vi dör för vår religion. Vi tackar gud. Er bror Abulsalam hämnas för muslimer och nu har jag dödat tre svenskar. Jag tackar Gud. Jag kommer att möta gud och profeten med glädje, säger han i klippet.

Gärningsmannen är fortfarande på rymmen, enligt polisen.

Belgiens regering sitter nu i krismöte, enligt BNO News. Terrorhotnivån har efter dådet höjts till en fyra på den fyragradiga skalan och en trea nationellt, skriver Sudinfo.

Aftonbladet har varit i kontakt med svenska Utrikesdepartementet som skriver i ett mejl:

”Vi har ikväll nåtts av förfärliga uppgifter från Bryssel. Regeringskansliet och relevanta myndigheter arbetar intensivt för att få mer information om det inträffade. Regeringen står i direktkontakt med den belgiska regeringen. Vi återkommer när vi har mer information”.

Flera personer i området blev vittnen till den brutala dödsskjutningen.

– Jag såg en livlös person på marken. Jag var i total chock och började skrika, säger ett vittne till HLN.

Svenska Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen noga efter terrordådet i Bryssel, uppger presstalespersonen Adam Samara:

– Det är fortfarande i ett tidigt skede och en utredning som ligger hos belgisk polis. Men vi har ständigt ett nära samarbete med internationella partners och inte minst när det gäller terrorbrott, säger han.

Adam Samara betonar att terrorhotnivån i Sverige höjdes från en trea till en fyra på den femgradiga skalan för knappt två månader sedan.

– Det var ett allvarligt läge då och är ett allvarligt läge nu. Vi har sett en utveckling över tid där Sverige hamnat i fokus för våldsbejakande islamistisk extremism.

  • Fastnålat inlägg

    De döda två män i 60- och 70-årsåldern

    17 okt 2023
    Niklas Gustafsson

    Det två svenskar som dödades i Belgien är två män i 60- och 70-årsåldern, det bekräftar UD.

    ”De omkomna är en man i 70-åldern hemmahörande i Stockholmsregionen, och en man i 60-års åldern bosatt utomlands.”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

    Anhöriga är underrättade.

    Den skadade svensk som nu vårdas på sjukhus är en man i 70-årsåldern.

  • Daniel Nilsson
    17 okt 2023

    Polisen undersöker Brysselterroristens Dalarnakoppling

    Underrättelseenheten i Dalarna har fått i uppgift att titta på informationen som inkommit om att den misstänkta Brysselterroristen, Abdessalem Lassoued, på sin Facebook-sida gillat "Polisen i Dalarna".

    – UND har tittar på det efter order från polisområdeschefen, men någon utredningen har inte inletts, det finns ingen förundersökning, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

    Polisen menar att man följer utvecklingen och samverkar med belgiska myndigheter men att det främst sker på nationell nivå via Säpo.

    – Vi vet inte vem den här mannen är. Men vi har noterat detta och kört vidare informationen, som är färsk, till underrättelsesektionen som tittar vidare på det här. Så får de dra eventuella slutsatser längre fram, säger Peter Karlsson, polisområdeschef i Dalarna till TV4.

  • Fredrik Björkman
    17 okt 2023

    Justitieministern: Inga ytterligare åtgärder just nu

    Foto: CAROLINA BYRMO / AFTONBLADET

    Efter dådet i Bryssel på måndagen säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Aftonbladet att några nya insatser för polis och säkerhetspolis inte krävs just nu.

    - I grund och botten faller vi tillbaka på den bedömning som gjordes i augusti när det gäller den förhöjda terrorhotnivån.

    Den förhöjda terrorhotnivån innebar bland annat att säkerhetsmyndigheterna höjde sin beredskap. Då gavs också uppdraget till polisen att stärka gränskontrollerna.

    - Man kan säga att regelverken finns där, uppdragen finns där, resurstillskotten inför nästa år finns där. Så det handlar nu om att öka intensiteten och systemkraften utifrån de spelregler som är satta för att möta ett allvarligare säkerhetsläge.

    Är Sverige säkrare nu än innan terrorhotnivån höjdes?

    - Ja, som ett resultat av höjningen har olika myndigheter intensifierat sitt arbete med att förhindra och förebygga terrorbrott.

    - Samtidigt skedde den höjningen i ljuset av ett allvarligare säkerhetsläge.

  • Emil Forsberg
    17 okt 2023

    Kristersson till Bryssel

    Statsminister Ulf Kristersson reser till Bryssel i morgon, skriver han på X.

    ”Jag åker till Bryssel i morgon för att hedra och sörja offren från gårdagens terrorattack”.

  • Ellinor Brenning
    17 okt 2023
    Skotthål på platsen där svenskarna sköts ihjäl.
    Skotthål på platsen där svenskarna sköts ihjäl. Foto: Krister Hansson

  • Lina Dawood
    17 okt 2023

    Belgiens premiärminister Alexander De Croo har bjudit in statsminister Ulf Kristersson till Belgien i morgon.