Uppgifter: Tjetjensk bloggare i Sverige försvunnen

Uppdaterad 2022-12-06 | Publicerad 2022-12-05

Den tjetjenske oppositionelle bloggaren Tumso Abdurachmanov är försvunnen, uppger flera ryska sajter.

Abdurachmanov är politisk flykting i Sverige och överlevde ett uppmärksammat ryskt mordförsök i bostaden i Gävle i februari 2020.

Tumso Abdurachmanov.

Sedan början av december är Tumso Abdurachmanov försvunnen och går inte att få kontakt med, uppger exilryska tidningen Meduza och andra ryska sajter.

Via sin egen Youtube-kanal har han länge riktat hård kritik mot situationen i den ryska delrepubliken Tjetjenien, som styrs av Vladimir Putins handgångne man Ramzan Kadyrov.

Abdurachmanov flydde från Tjetjenien 2015 och fick flyktingstatus i Sverige 2021. I februari 2020 utsattes Tumso Abdurachmanov för ett mordförsök i sin lägenhet i Gävle. Han vaknade av ett kraftigt hammarslag mot huvudet, men lyckades övermanna gärningsmannen.

Senare dömdes en rysk man i 30-årsåldern till tio års fängelse för mordförsök och en kvinna till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök.

Efter mordförsöket mot Tumso Abdurachmanov meddelade bloggaren i december 2021 att nio av hans släktingar i Tjetjenien hade kidnappats.

Hans bror Muhammad Abdurachmanov, som också flytt från Tjetjenien, utsattes för ett mordförsök 2021, enligt tidningen Meduza.

Den svenska polisen kan inte bekräfta uppgifterna om Abdurachmanovs försvinnande:

– Polismyndigheten kan inte bekräfta uppgifterna eller ge ytterligare kommentarer, skriver pressekreterare Sofia Hellqvist vid polisens nationella mediecenter i ett mejl till Aftonbladet.

Tumso Abdurachmanov under rättegången i januari 2021 mot en man och en kvinna som åtalades för mordförsök mot honom. Mannen dömdes till tio års fängelse och kvinnan till åtta års fängelse.