Då införs visitationszonerna: "Ett effektivt verktyg"

Publicerad 2024-02-08

Regeringens omdiskuterade förslag om visitationszoner kommer att införas.
Det innebär bland annat att en klädstil förknippad med ett kriminellt gäng kan vara skäl nog att visitera en person.

– Alla som bär Guccikopiakepsar är inte gängkriminella men många gängkriminella bär Guccikopiakepsar, säger Martin Melin (L).

Regeringen och SD går vidare med förslaget om visitationszoner.

En remiss ska nu skickas till lagrådet innan det klubbas i riksdagen.

Målet är att införa zonerna den 28 mars i år.

– Det har inte undgått någon att det skjuts och sprängs i det här landet, säger Liberalernas talesperson Martin Melin.

– Det här är en utveckling som vi alla är överens om måste stoppas.

Tanken är att polisen ska få utökade befogenheter för att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke inom avgränsade områden.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff tillsammans med Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L).

Danmark förebild

Förebilden är det system som införts i Danmark.

– Vi har anledning att tro att det kommer att vara ett effektivt verktyg även i Sverige, inte minst är det efterfrågat av polisen, säger Sverigedemokraternas talesperson Richard Jomshof.

Detta har väckt kritik, bland annat från Civil Rights Defenders, som varnat för kränkt integritet och etnisk profilering.

Även Diskrimineringsombudsmannen, DO, har varit starkt kritisk till zonerna och rekommenderat att regeringen inte inför dem.

Polisen ska kunna ingripa bland annat på misstanke utifrån hur personer klär sig.

Ett krav för att zonen ska införas är att det ska pågå ett gängkrig.

– Det räcker inte med att det finns en risk för en skjutning eller sprängning, den måste vara hänförlig till en konflikt, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

När Martin Melin utvecklar vilken klädstil som kan vara aktuell svarar han:

”Många gängkriminella bär Guccikopiakepsar”

– Man är märkestrogna i vissa områden, men alla som bär Guccikopiakepsar är inte gängkriminella men många gängkriminella bär Guccikopiakepsar, säger Martin Melin.

Han drar paralleller med fotbollshuliganer.

– Man kan se i vissa grupperingar så har man en viss klädstil. Följer man fotbollshuliganer där vissa kan bära Adidas, vissa kan bära Nike och så vidare. De här olika grupperingarna finnas oavsett om det är Stockholm, Dalen, Östberga eller Vårby. Man har en viss stil och man använder vissa märken, säger Martin Melin.

Han understryker att poliserna har en bra bild över hur gängkriminella beter sig i vissa områden.

– Vi har en väldigt bra bild kring hur de här gängkriminella beter sig och det skiljer sig från de laglydiga, och skötsamma ungdomarna. Det finns skötsamma personer som på något sätt dras till den här klädstilen för att det finns en kultur, vi har sett den här rapkulturen, men det betyder inte att de är kriminella, säger Martin Melin.

Gunnar Strömmer har KU-anmälts av Centerpartiet för hur han har hanterat och uttalat sig om framtagandet av förslaget.

– Han har gett sken av att den här processen varit mer gedigen och förutsättningslös och öppen än den har varit. Det har i stället varit en beställning till en jurist att ta fram en lagstiftning om visitationszoner, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg, till Sveriges Radio.

Även Miljöpartiet har tidigare KU-anmält ministern.