Sydeuropeisk persilja bakom magsjukeutbrott på chefskonferens

Publicerad 2023-12-07

Elmia i Jönköping

Mysteriet med det stora magsjukeutbrottet i Jönköping är löst.

De 104 kommuncheferna smittades troligen av ett parti sydeuropeisk persilja.

Nu ska en varning gå ut i hela EU.

Det var troligtvis sydeuropeisk persilja som orsakade det stora magsjukeutbrottet bland Jönköpings kommunchefer i slutet av oktober, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Slutsatsen kan dras efter att ett liknande utbrott drabbade en restaurang i Stockholm som serverade persilja från samma producent.

Där insjuknade 50 personer.

– Varken restaurangen i Jönköping eller i Stockholm har brustit i sin hantering utan det här rör sig om ett förorenat livsmedel, säger Monica Kollberg.

Bladpersilja.

Serverades tabbouleh

Totalt insjuknande 104 av Jönköpings kommunchefer efter en konferens på Elmia. Det stod tidigt klart att de smittats av E.coli-bakterier efter att ha ätit av en vegetarisk falafelmiddag, där det bland annat serverats hummus, ris och tabbouleh.

Men smittkällan var länge oklar.

Nu ska ett meddelande gå ut via EU:s varningssystem och myndigheter i landet ska utreda vad som hänt.

Vilket land det rör sig om framgår inte av pressmeddelandet.

– Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan, säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln