Fryshuset vill ta över muslimsk skola

Publicerad 2023-12-01

Muslimska grundskolan Cordoba.

Stiftelsen Fryshuset kommer i dag föreslås att ta över den muslimska Cordoba-skolan, enligt Aftonbladets källor.

Skolan fick nyligen indraget tillstånd efter larm om extremist-kopplingar.

– Vi startar en ny skola, med demokratiska värderingar, säger Fryshusets Yazmine Nour Sherifay.

I veckan beslutade Skolinspektionen att stoppa skolan efter Säpo-larm om att personer i ledningen har kopplingar till våldsbejakande islamism.

Enligt mejl som skickats till personal och föräldrar ska Fryshuset presenteras som ny huvudman på ett stormöte idag. Fryshuset driver redan grundskolor i Husby i samma område.

"De avser att driva skola i vara lokaler och för att kunna göra det behöver de veta att det finns tillräckligt många elever som vill gå i skolan hos dem" står det i mailet som är undertecknat VD och rektor på Cordoba.

Fryshuset bekräftar att de ska besöka skolan idag, och att man hoppas kunna ta över skolverksamheten. Den ska dock inte ha någon muslimsk profil.

– Absolut inte, vi är en stiftelse och inte religiösa eller politiska. För mig handlar det om att barnen ska få trygghet att kunna fullfölja sin utbildning tillsammans med sina klasskamrater.

– Jag tänker särskilt på dem i årskurs nio, som får veta att deras skola ska stängas mitt i sista läsåret, hur ska man kunna fokusera på nationella proven, sin utbildning och sina betyg då? säger Yazmine Nour Sherifay, rektor och etableringschef på Fryshuset.

”Nya skola med demokratiska värderingar”

I mailet från Cordobaskolan antyds att Fryshuset ska försöka att återanställa så många som möjligt i personalen, som annars står utan jobb efter jullovet.

Hur ska ni säkerställa att inte de personer som Säpo pekar ut finns kvar i verksamheten?

– Vi tar inte över verksamheten på det viset utan startar en ny skola, med demokratiska värderingar, det är eleverna vi tar över för att möjliggöra att de kan fortsätta tillsammans, säger Yazmine Nour Sherifay.

Skolinspektionens beslut att dra in skolans tillstånd träder i kraft den 8 januari, vilket skulle innebära att eleverna tvingas söka nya skolor till nästa termin.

Cordoba-skolans ledning har tidigare sagt att de inte vet vilka personer som Säpo pekar ut som extremist-kopplade i styrelsen, och att man planerar att överklaga Skolinspektionens beslut så fort som möjligt.

Men om Fryshuset kommer in i bilden kommer någon överklagan inte att lämnas in, och den nya aktören kan istället ta över.