Academedia mörkade stor läcka av dokument – 169 lärare drabbade

30 skolor inblandade – avslöjar hur elevernas ”nöjdhet” styr löner

Publicerad 2023-06-16

Hundratals dokument från Sveriges största skolbolag Academedia läckte nyligen ut på nätet.

Öppna för vem som helst att ladda ner, med känsliga uppgifter om 169 lärare – och bevis för hur elevernas ”rankning” styr lärarlöner.

– Det visar att det är viktigt att kunden är nöjd med betygen – då får läraren belöning i form av lönepåslag, säger en drabbad lärare.

Läckan har spridits som en löpeld inom skolkoncernen.

En mapp med hundratals interna filer från 30 skolor har under flera dygn legat helt öppen via Google drive. De rör lärare över hela landet, inom alla Drottning Blanka-gymnasier, Snitz-gymnasierna och Cybergymnasiet.

– Det är många som laddat ner och läst dokumenten, teoretiskt sett kan en miljon människor ha spridit det här, säger en anonym lärare inom koncernen som såg sina egna personuppgifter i läckan.

Skärmdumpen visar några av många undermappar för varje skola inom Drottning Blankas verksamhetsområde, DGBY. Där ingår ett 30-tal gymnasier som ägs av Academedia.

Rektorers omdömen läckta: ”Kränkande”

Det rör sig enligt Aftonbladets uppgifter om 169 ansökningar och handlingar kring förstelärartjänster, en karriärväg för lärare som anses vara särskilt kompetenta.

Förstelärare får även 5 000 kronor extra i plånboken – ett rejält lönepåslag.

I de läckta dokumenten finns förutom namn, ort, arbetsplats och personnummer, känslig information om vilka lärare som ska få tjänsterna, samt rektorernas omdömen om enskilda lärare. Omdömen som kan färgas negativt om man lyft problem och varit kritisk mot skolledningen, menar anställda vi har pratat med.

– Nu kan även andra läsa vad rektorn tycker om mig, till exempel om jag söker mig bort från Academedia. Det är kränkande, säger en av lärarna som drabbats.

Men filerna avslöjar också hur Academedia systematiskt låter elevernas ”nöjdhet” påverka vilken lärare som får ett lönelyft.

Sveriges största skolbolag Academedia menar att det var mänskliga faktorn som låg bakom läckan.

Så styr elevernas ”nöjdhetsindex” löner

Inom koncernen används nämligen en metod kallad UU - Utbildningsutvärderingar.

UU är en anonym enkät, där elever får sätta poäng på sina lärare. Facket har varit kritiska till hur UU använts för att styra löner och Academedia har då tonat ner betydelsen av UU.

Men Aftonbladets granskning visar att UU ändå nämns i 32 av de läckta dokumenten, om en femtedel av lärarna. Ofta som motivering till att läraren ska få förstelärartjänsten och högre lön.

  • ”Hen har alltid högsta resultat på UU och elevenkäten” står det om en lärare på en skola I Gävle.
  • …UU-resultat visar på en hög undervisningskvalitet och en mycket hög nöjdhetsgrad hos våra elever” nämns i vitsordet om en lärare i Stockholm.
  • ”X har föredömliga UU-resultat”, om en lärare i Varberg.

Facket Sveriges lärare menar att det är problematiskt att elevers omdömen överhuvudtaget vägs in.

– En elevs bild av en lärare är personlig och påverkas av hur nöjd eleven är med läraren – och med betyget. Det är självklart inte lämpligt. Det cementerar marknadslogikens skadliga företag-kund-relation samtidigt som det spär på betygsinflationen, säger Christian Liljeros, förhandlingsombud för Sveriges lärare Academedia.

Enligt honom har facket informerats om läckan, men inte kunnat bedöma omfattningen. De uppmanar medlemmar som drabbats allvarligt att göra egna anmälningar.

Academedia: Undersöker dokumenten

Men många av de 169 berörda lärarna har fortfarande inte ens fått veta att deras uppgifter har spridits. Bara en av skolorna har fått ett infomail från Academedia. Företagets anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, nämner också endast den skolan, och inte de övriga 29.

Enligt Academedias skolchef Jens Levin är det ett ”mänskligt misstag i delningsinställningarna” bakom läckan. Han menar att man fortfarande, två veckor senare, undersöker dokumenten för att ta reda på omfattningen och tänker komplettera anmälan till IMY, samt polisanmäla dataintrång.

– Vi informerar inte innan vi vet omfattningen och exakt vilka som är drabbade, risken är för stor att det då sprids felaktig information om vad som faktiskt hänt, svarar han på mejl.

Det låter som ni försökt dölja det som hänt för en stor grupp drabbade lärare och även för myndigheten IMY?

– Tvärtom, vi var snabba med anmälan till IMY. Angående information till de eventuellt drabbade är det en bedömning som görs av dataskyddsombud. Eftersom inga dokument ligger ute nu finns ingen akut risk, därför följer vi nu de processer som är satta. Vi tar reda på vad som hänt och agerar därefter.

Enligt Jens Levin ska UU framöver inte tas med i processen kring försteläraransökningar. Han menar dock att UU inte haft särskilt stor betydelse.

– Undervisningsutvärderingar är en mycket liten del i ett exempel på en sammantagen bedömning, de ska snarare ses som ett verktyg för individen, säger han

Natalia Kazmierska