Fler schimpanser på fri fot på Furuviksparken: Inte instängda

Publicerad 2022-12-15

Tre av de fem schimpanser som rymde från sitt hägn i Furuviksparken sköts ihjäl, en fjärde är skadeskjuten.

Under morgonen har djurparken inte kontroll på de tre övriga aporna i flocken.

– Nej, de är inte instängda, säger Annika Troselius, informationschef Gefle Dagblad.

Det var under onsdagseftermiddagen som fem schimpanser lyckades ta sig ut från sitt hägn på Furuviksparken i Gävle. En gick tillbaka in i sitt hägn frivilligt, men tre sköts ihjäl och ytterligare en skadesköts.

Under morgonen visar det sig att även de sista tre aporna tagit sig ur sitt hägn, inne i schimpanshuset.

– Nej, de är inte instängda. Det innebär att vi ännu inte kan låta personer röra sig fritt i parken. Vi håller på och skaffar oss översikt exakt över var schimpanserna befinner sig i huset, säger Annika Troselius till Gefle Dagblad under torsdagsmorgonen.

Sköts på väg ut

Den skadeskjutna schimpansen har man fortfarande inte hittat.

– Så som jag har fått det förklarat för mig var det en schimpans som var på väg att ta sig ut. Då sköts den och den tog sig då tillbaka in i schimpanshuset, säger Troselius.

I ett pressmeddelande skriver parken att man håller på att evakuera personal rån området och att man fortfarande befinner sig i full beredskap.

Efter den konstaterade rymningen inleddes ett stort sökpådrag där man sökte efter människoaporna med bland annat drönare. Även polis kallades in i sökandet.

Djurparken är stängd för säsongen, men personal på plats fick sättas i säkerhet genom att låsa in sig i lokaler.

Furuviksparken.

Senare under eftermiddagen meddelade parken att tre schimpanser skjutits ihjäl. En fjärde schimpans sköts också, men skadeläget var under gårdagskvällen oklart. Det eftersom den var på en plats där den inte kunde kontrolleras.

Att man beslutade att avliva aporna och inte försökte söva dem förklarade parken inledningsvis med man inte hade tillräckligt med sömnmedel för att söva djuren.

Massiv kritik: Oförlåtligt

Nu får Furuviksparken massiv kritik för hur man hanterat rymningen och att aporna avlivades. Under ett inlägg på Instagram rasar det in arga kommentarer från upprörda följare.

Djur i bur är inte särskilt 2022, och att döda dem för att ni inte har bedövningsmedel måste vara brottsligt”, skriver en person.

En annan skriver: Oförlåtligt och bedrövligt. Frågan är om man är så mån om djuren verkligen om man är snabb med att skjuta dom istället. Mina tankar går till dessa oskyldiga schimpanser.

Även Ing-Marie Persson, som jobbat nära schimpanserna i 30 år, är också djupt kritisk.

– Att de rymmer, det är mänskliga faktorn. Men då ska man ha en riktig plan för hur man sköter en sådan här situation, sa hon till Aftonbladet under onsdagen.

Senare kom dock en en annan förklaring till beslutet från djurparken. För att söva dem behöver man komma väldigt nära och det tar också cirka tio minuter innan medlet verkar.

– Det blev en miss i kommunikationen. Det finns bedövningsmedel i parken men det var aldrig ett alternativ att använda. Schimpanser är högriskdjur och är det fara för mänskligt liv är enda alternativet att avliva dem, enligt riskgruppen och experterna, sa informationschefen då till TT.

Polisen har inlett en utredning gällande brott mot djurskyddslagen.

Santino, en av schimpanserna i Furuvik. Obs arkivbild. Det är oklart hur det gått för Santino.