17-årig pojke häktas – misstänks för mord på Maja

Uppdaterad 2024-03-23 | Publicerad 2024-03-21

BORÅS/STOCKHOLM. Klädd i Kriminalvårdens gröna kläder medverkade den misstänkte 17-åringen på videolänk när han häktades, misstänkt för att ha mördat Maja, 17.

Pojken får varken ta del av nyhetsmedier eller ta emot besök.

– Nu måste vi få arbetsro, säger åklagare Nina Friman Björk.

Nästan exakt en vecka efter att Maja, 17, försvann efter skoldagen på Marks gymnasium i Skene öppnade sal 3 i Borås tingsrätt till häktningsförhandling. I salen fanns åklagare, domare, utredande polis och analytiker samt ett stort antal journalister.

På en videoskärm, sittandes intill sin advokat Magnus Gabrielson, syntes en pojke klädd i Kriminalvårdens gröna kläder. Det är den pojken, 17 år gammal, som misstänks ha mördat Maja. Åklagaren uppger att mordet ska ha skett någon gång mellan den 14–18 mars.

– Han begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, sade åklagare Nina Friman Björk.

Åklagaren menade att det i annat fall förelåg risk för att den misstänkte skulle kunna avvika, eller på annat sätt undanhålla sig från eventuellt straff.

– Det är uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas.

Pojken nekar till brott. Advokat Magnus Gabrielson förde hans talan.

– Han bestrider häktningsyrkandet. Det finns inget skäl till häktning, sade advokaten.

Häktades med skarpa restriktioner

Åklagarsidan yrkade på att själva häktningsförhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar, med hänvisning till förundersökningssekretess. Den misstänkte pojken och hans advokat motsatte sig inte yrkandet, som därför godkändes.

Dörrarna stängdes i omkring en halvtimme. Därefter öppnades rättegångssalen igen. Press och allmänhet släpptes in och fick besked om att 17-åringen nu hade häktats, på sannolika skäl misstänkt för mordet på Maja, 17.

Sedan avslutades häktningsförhandlingen. Åklagare Nina Friman Björk lämnade rättssalen med snabba steg, och ville inte ge några vidare kommentarer till presskåren på plats.

– Det är så att han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu måste vi få arbetsro, sade åklagaren innan hon gick in i ett arbetsrum i tingsrätten.

Aftonbladet söker Nina Friman Björk.

Den 17-årige pojken sitter häktad med restriktioner. Det innebär att han bland annat inte får ta del av nyhetsmedier, umgås med andra i häktet, ta emot besök eller använda sig av elektroniska kommunikationer.

Han häktas inledningsvis i två veckor, fram till 4 april.

Under lördagen häktades ytterligare två misstänkta, som anhölls på fredagen, för grovt skyddande av brottsling.

De misstänkta är anhöriga till den person som sedan tidigare sitter häktad, misstänkt för mord.

Kritik mot sena polisinsatsen

17-åriga Maja försvann när hon var på väg hem från skolan, i Marks kommun, i torsdags. Men det dröjde fyra dagar innan polisen inledde en större sökinsats, vilket kritiserats av både anhöriga och Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell.

Polisen borde särskilt ha prioriterat försvinnandet med tanke på att Maja hade en intellektuell funktionsnedsättning, har anhöriga framfört för P4 Sjuhärad.

Maja hittades död i närheten av en järnvägsbro, mellan Kinna och Skene. Där har polisen, med hjälp av Kustbevakningen, genomfört dykningar under onsdagen och torsdagen.

Polisen har gjort flera fynd som anses relevanta för utredningen, har presstalespersonen Caroline Karlsson uppgett för Aftonbladet.