Potent sköldpaddsplayboy åter till det vilda

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-01-12

Uppdraget är avklarat. Diego, den virile jättesköldpaddan vars sexdrift bidragit till att rädda arten från utrotning, är på väg att återföras till det vilda.

Han är far till över 40 procent av de sköldpaddsbebisar som kläckts inom ramarna för ett avelsprogram på Galapagosöarna i Ecuador de senaste åren.

En familj jättesköldpaddor av arten Chelonoidis hoodensis, samma som avelshanen Diego, visar upp sig på Zürichs zoo i Schweiz. Arkivbild.

Med hjälp av Diego finns nu närmare 2 000 jättesköldpaddor, varav 1 800 har återförts till ön Española som är den enda plats där de förekommer i vilt tillstånd.

– Den (arten) kan växa, den kan fortplanta sig och utvecklas, konstaterar Jorge Carrión, chef för Galapagos nationalpark, för nyhetsbyrån AFP.

Far till 800

Annat var det på 1960-talet. Då fanns det bara två hanar och tolv honor av den sällsynta jättesköldpaddsarten Chelonoidis hoodensis kvar på Española. Och de befanns sig för långt i från varandra för att kunna para sig.

Diego, som bodde på San Diego Zoo i Kalifornien i USA, kallades in. Han blev en del av det avelsprogram som sattes upp på den närliggande ön Santa Cruz och han gjorde ingen besviken. Genetiska studier har visat att Diego är pappa till omkring 800 av de nya sköldpaddorna.

Åter i mars

Diego beräknas vara över 100 år. Experter vid Galapagos nationalpark tror att han fördes till USA genom en vetenskaplig expedition någon gång under 1900-talets första hälft. Detta eftersom han hade tillbringat flera decennier i den amerikanska djurparken innan han blev fortplantare av rang. Men då jättesköldpaddor kan bli upp emot 150 år anses han nu ha gott om tid att förlusta sig på Española, där han en gång såg dagens ljus.

Den 80 kilo tunga, 90 centimeter långa och cirka 150 centimeter höga (om han sträcker på nacken) Diego har deltagit i avelsprogrammet sedan 1976. Det är med blandade känslor han återförs till det vilda, något som efter viss tid i karantän beräknas ske i mars.

– Det finns en lyckokänsla i att kunna återföra denna sköldpadda till hans naturliga boende, säger Carrion.