Sydafrikansk vattenbrist efter värmeböljor

TT-AFP

Publicerad 2019-10-28

Sydafrikas vattenminister Lindiwe Sisulu (till höger) varnar för vattenbrist i landet. I denna arkivbild träffar hon Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.

Sydafrikas vattenminister Lindiwe Sisulu uppmanar invånare att vara restriktiva med vattenanvändandet, då bland annat värmeböljor inneburit vattenbrist i främst de mellersta och norra delarna av landet. Restriktioner för vattenkonsumtion har redan införts i flera städer och tätbebyggda områden.

I huvudstaden Pretorias förstad Laudium var det tomt i kranarna i förra veckan sedan tillgången sinat och infrastruktur brast, bland annat hos Sydafrikas största vattenleverantör Rand. Nivåer i dammar har minskat med 10–60 procent jämfört med samma tid i fjol.

Vattenminister Sisulu kritiseras för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra en vattenkris i storstadsområden. Delar av östra och norra Kapprovinserna har dessutom redan upplevt månader av torka, vilket påverkat skördar och boskap.

– Det är ingen idé att drabbas av panik, men vi måste vara kloka i vårt sätt att använda vattnet, säger Sisulu på en presskonferens i Johannesburg.