Forskare: Ost ökar inte ditt kroppsfett

Publicerad 2017-03-17

Att frossa i ost ökar inte LDL-kolesterolet i blodet.

Frossa på! De som äter mycket ost har inte högre LDL-kolesterolnivåer än de som låter bli. Det visar en ny studie från Dublins universitet.

Vi råds ofta att undvika mat med mycket mättat fett. Det sägs höja LDL-kolesterolhalten i blodet och öka risken för hjärtsjukdomar och stroke. En av de påstådda bovarna är ost. Ny irländsk forskning visar dock att ostfrossa inte leder till ökat LDL-kolesterol – kanske till och med tvärt om.

Hittade ingen skillnad

Forskarna undersökte mejeriprodukters påverkan på de 1500 deltagarnas kroppsfett och hälsa. Deltagarnas åldrar var 18 – 90 år. Mejeriprodukterna som testades var mjölk, ost, yoghurt, grädde och smör.

Analysen visade att konsumtionen av just ost inte ökade kroppsfett eller LDL-kolesterol. Upptäckten stämmer överens med tidigare forskning som visar att ostens mättade fett inte påverkar kolesterolhalten i blodet. Detta anses bero på ostens unika uppsättning av näringsämnen.

– Det vi upptäckte var att de som konsumerade mycket ost hade ett högre intag av mättat fett än de som åt ingen eller lite ost. Trots det var det ingen skillnad i deras LDL-kolesterolnivåer, säger studiens huvudförfattare Emma Feeney i ett uttalande.

Lägre kroppsmasseindex

Forskarna upptäckte även att ett högt intag av mejeriprodukter ofta sammanföll med lägre kroppsmasseindex, lägre procent kroppsfett, mindre midjemått och lägre blodtryck. När de tittade på dietvanor upptäckte de att personer som regelbundet konsumerade lättmjölk och lättyoghurt ofta hade ett högre intag av kolhydrater. De hade även ofta högre nivåer av LDL-kolesterol.

– Vi måste ta med i beräkningen inte bara näringsämnena själva, utan även sammanhanget vi äter dem i och våra övergripande dietvanor. Så det handlar inte bara om mat utan även om mönstret av vilka produkter vi äter samtidigt, säger Emma Feeney.

LDL-kolesterol är ett organiskt ämne som finns i blodet. På hälsosamma nivåer hjälper det kroppen att fungera ordentligt och är livsviktigt för människans överlevnad. När nivåerna blir för höga ombildas dock kolesterolet och fastnar på artärernas väggar. Då blockeras blodflödet vilket leder till skador och potentiellt även hjärtsjukdomar och hjärtattacker.