Ministern kallas till riksdagen efter kinesisk upphandling: ”Säkerhetsskandal”

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2022-02-15

Swedavia väljer ett bolag med kopplingar till Kinas militär för den nya säkerhetskontrollen på Arlanda.

Nu kallas näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till riksdagen av Centerpartiet och Moderaterna kräver mer pengar till Säpo.

– Det är en säkerhetsskandal, säger Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson.

Statsägda bolaget Swedavia signerade i fredags ett kontrakt med bolaget Nuctech som ska installera och integrera sin toppmoderna screeningutrustning Arlandas nya säkerhetskontroll på utrikesterminalen 5.

Enligt nyhetsbyrån AP är bolaget nära knutet till både den kinesiska militären och det styrande kommunistpartiet – och i samma granskning uppges att Nuctech dumpat priserna med 30-50 procent.

– De lämnade bästa anbudet helt enkelt, sammanfattade Annika Balazs, strategisk inköpschef på Swedavia i går.

Kräver oberoende granskning

Centerpartiet tog under tisdagen upp Aftonbladets artikel i Näringsutskottet där ledamoten Helena Lindahl framförde att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson bör komma till utskottet och ge sin syn på ärendet.

Helena Lindahl.

– Vi behöver höra det här från hästens mun hur man tänkt över huvud taget. Är det så att det har gått till exakt på det här viset så är det anmärkningsvärt och väldigt upprörande ur en säkerhetsaspekt, säger Helena Lindahl.

Hennes utskottskollega Niels Paarup-Petersen (C) vill se en lagändring som skapar möjlighet för ett utomstående kontrollorgan säkerställer säkerhetsaspekter vid känsliga upphandlingar.

– På säkerhetsfronten vill vi att det ska vara oberoende parter som värderar säkerheten när det kommer till kritisk infrastruktur eller större samhällsviktiga upphandlingar. Swedavia har ju inte förutsättningarna att själv värdera det här och det kinesiska bolaget är självklart inte heller rätt part att utvärdera sina egna tekniska lösningar.

”Är en säkerhetsskandal”

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus är mycket kritisk till Swedavias agerande och tycker att det är ett exempel att regeringen inte tar säkerhetsfrågor på allvar.

Maria Stockhaus.

– Jag tycker absolut att det är en säkerhetsskandal i att det här kan ske i Sverige i dag. Vi borde ha beredskap för att förhindra att den här typen av företag kan komma in på så känsliga områden som säkerhetskontroll på en flygplats.

– Man blir nästan chockad över att vi som land kan vara så naiva och man undrar hur regeringen tänker när det gäller styrningen av myndigheter och upphandlingar inte minst när det gäller den här typen av utrustning eller tjänster som är väldigt kopplade till säkerhet.

”Hot från främmande makt”

Hon säger att upphandlingen är ett exempel på att Sverige behöver en handlingsplan mot hybridhot och menar även att Säkerhetspolisen behöver få mer resurser att utbilda företag och myndigheter. 

– Vi behöver en handlingsplan och Säpo behöver ha resurser för att kunna stödja myndigheter och företag med att göra den här typen av kontroller så att det finns en medvetenhet om de risker som finns i dagens samhälle med hot från främmande makt, säger Maria Stockhaus.

Kristdemokraternas förvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson lyfter Säkerhetspolisens flerfaldiga varningar om kinesiskt spionage – och att statliga bolag som Swedavia inte tagit intryck av det.

– Jag är både förvånad och chockad över att Swedavia har gett den här upphandlingen till ett bolag som är enligt uppgift nära kopplat till kinesiska staten och kinesiska försvarsmakten. Nu behöver Swedavia redovisa för riksdagen vilken säkerhetsprövning man har gjort. Vi vet ju att det är ett växande problem då Säpo har redovisat att näst efter Ryssland är Kina det land som genomför mest spionage, säger han.

Swedavia försvarade på tisdagseftermiddagen fortsatt upphandlingen av den kinesiska screeningutrustningen och pekar på att flera andra europeiska länder gjort samma val.

”Nuctech är en etablerad leverantör av granskningsutrusning – såsom röntgensystem - till ett antal flygplatser runt om Europa. I detta fall handlar det om ett standardsystem för röntgen till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda.

Röntgensystemet från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.”, skriver presschefen Robert Pletzin i en kommentar.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har inte ställt upp på någon intervju men säger i en kommentar:

– Statligt ägda bolag omfattas av samma lagar och regler som andra aktiebolag. Vad gäller Swedavia så omfattas bolaget av lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) som också har tillämpats i denna upphandling. Jag utgår från att bolaget följer såväl tillämpliga upphandlingsregler som säkerhetsskyddslagstiftningen. Jag utgår från att bolaget följer gällande lagar och regler och genomför upphandlingar enligt regelverket. Samt att de analyser som krävs har genomförts och att de godkännanden som krävs har inhämtats i vederbörlig ordning för denna typ av upphandling.

Karl-Petter Thorwaldsson.
John Granlund