Stora störningar i tågtrafiken

Publicerad 2014-01-07

Ett posttåg spårade i natt ur i Huddinge.

Nu väntar stora störningar i tågtrafiken – första dagen efter storhelgerna.

I nuläget är det oklart när problemen kan var lösta.

– Inte det närmsta dygnet i alla fall, som det ser ut nu, säger Roger Falk vid Trafikverkets pressjour.

På grund av urspårningen är bara två av fyra spår farbara mellan Älvsjö och Flemingsberg.

– Två spår är stängda. Det blir trångt och vi kommer att bli tvungna att göra förändringar i tidtabeller och det blir förseningar, säger Roger Falk.

Trafikverket varnar på sin hemsida att det kan innebära stora förseningar, inställda tåg och omledningar av trafiken för fjärr- och pendeltåg under tisdagsmorgonen.

"Hård belastning"

– Det är nu rusningstrafiken som påverkas mest och vi uppmanar till att man tittar på SL:s hemsida för att få veta vad som gäller eller med det tågföretag men reser med, säger Roger Falk.

SL meddelar att all så kallad "stomtrafik" i pendeltågstrafiken går som vanligt. Däremot kan de extratåg som alltid sätts in i rusningstider inte köras eftersom det inte är tillräckligt många spår öppna.

– Det gör att det blir hård belastning i pendeltågstrafiken. Det kommer att bli väldigt trångt på tågen, säger Henrik Palmér på SL:s pressjour.

Han berättar också att Uppsalapendeln som vanligtvis går till Tumba nu bara kan köras till Stockholm central. Norr om Stockholm C ska det dock inte vara några större problem.

– Det går direktbussar Södertälje-innerstan som vi hänvisar till. Längre norrut på sträckan finns också andra alternativa färdsätt, säger Henrik Palmér.

Följ trafikläget i pendeltågstrafiken här.

Förseningar hos SJ

I fjärrtågstrafiken väntas förseningar och inställda avgångar.

Berörda sträckor är enligt Trafikverket Stockholm - Göteborg, Hallsberg, Karlstad, Nyköping, Eskilstuna, och Norrköping.

SJ uppger att trafiken kommer att reduceras och att det blir förseningar.

I de fall det är möjligt leds trafiken om, som till exempel mellan Göteborg och Stockholm som körs via Västerås. På den sträckan väntas omledningen leda till att tågen blir runt en timme försenade.

Flera avgångar från Stockholm till Hallsberg ställdes också in under morgonen och förmiddagen.

Regionaltågen mellan Eskilstuna och Stockholm påverkas också. De allra flesta på sträckan körs bara till Södertälje, sedan hänvisar SJ resenärerna till andra regionaltåg och SL-trafiken.

"Håll er uppdaterade"

I vissa fall kommer tågen från Eskilstuna dock att ledas om via Västerås.

– Det är lite olika och det kan ske förändringar under dagen, därför är det viktigt att kunder som är ute och reser håller sig uppdaterade på SJ:s hemsida, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s pressjour.

Tåg som passerar olycksplatsen beräknas bli en halvtimme försenade, även om det kan bli mer vissa tider på dygnet, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour till TT.

Vid olycksplatsen i Stuvsta framgår det tydligt att urspårningen började vid ett växelsystem cirka 200 meter framför där tåget står nu. Rälsen direkt efter växeln är alldeles förvriden, skriver TT.

Närmare 650 sliprar och en spårväxel förstördes vid urspårningen och i nuläget är det oklart när trafiken kan gå som normalt igen.

– Enligt prognosen nu dröjer det cirka en vecka men det kan ändras snabbt, men inte det närmsta dygnet i alla fall som det ser ut nu, säger Roger Falk på Trafikverket.