Dog – efter miss från SOS Alarm

Publicerad 2014-05-09

En 30-årig man i Uppsala hade svårt att andas och ringde 112. Men den information som SOS Alarm lämnade till ambulanspersonalen var att mannen hade halsfluss och migrän, och ärendet prioriterades ner.

Samma kväll hittades 30-åringen död i sin lägenhet, skriver Upsala Nya Tidning.

SOS Alarm markerade att vårdbehovet var brådskande och att mannens andning var påverkad. Men den informationen fanns inte med när larmet skickades till ambulansen.

Orsaken ska ha varit en bugg i datasystemet, enligt UNT.

Personalen i den ambulans som anlände bara sex minuter efter att SOS avslutat samtalet med mannen fick informationen: "30-årig man, migrän, halsfluss. Frisk för övrigt".

Trodde han sökt vård på egen hand

När sjukvårdarna inte fick kontakt med någon på mannens adress vände de tillbaka, eftersom ärendet var markerat som "prio 2". De åkte därifrån i samråd med SOS Alarm, efter att ha dragit slutsatsen att 30-åringen sökt sjukvård på egen hand, skriver tidningen.

Några timmar senare hittades 30-åringen död. Han hade avlidit av en hjärnblödning.

I utskriften av samtalet säger den 30-årige Uppsalabon att han hade "halsfluss, migrän och allting". Han säger även "skynda dig" och "hjälp" till operatören.

Lex maria-anmälan

Hans tre systrar har hört en inspelning av samtalet och säger att det är svårt att känna igen broderns röst. De berättar för Upsala Nya Tidning att han talar sluddrande och med flämtande andhämtning.

SOS Alarm har gjort en lex Maria-anmälan i fallet, men vill i övrigt inte kommentera.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som driver ambulansverksamheten, har utrett händelsen och dragit slutsatsen att det var SOS Alarm som fallerade, skriver tidningen.

TT